Наоружани људи заузели су зграду регионалне владе и зграду парламента на Криму

???????

КИЈЕВ – Наоружани људи заузели су зграду регионалне владе и зграду парламента на Криму, у Украјини, где је јуче дошло до сукоба између проруских демонстраната и присталица нових украјинских лидера.

„Речено ми је да су зграду парламента и зграду владе заузели наоружани људи у униформама на којима нема препознатљивих симбола. Они још нису изнели захтеве“, написао је на Фејсбуку локални татарски лидер Рефат Чубаров, преноси Ројтерс.

Тежиште украјинске кризе пренело се из Кијева на Крим, у Симферопољ, где је јуче погинуло двоје људи у сукобу између татарских и руских демонстраната, од којих први подржавају нову власт у Кијеву, док је други не признају, јавља Интерфакс.

Јучерашњи сукоб одиграо се испред здања Врховног савета Аутономне републике Крим где се окупило неколико хиљада кримских Татара, а када су на исто место пристигли проруски демонстранти избила је туча у којој је једна особа изгубила живот, највероватније у стампеду.

Противници власти у Кијеву носили су заставе Крима и Русије узвикујући „Одбранићемо Крим“, „Русија, Русија“, док су учесници другог митинга – међу којима је много присталица „меџлиса“ (непризнатог парламента) кримских Татара, узвикивали „Крим није Русија“, „Украјина, Украјина“ и „Алах је велики“.

Иако је председник Врховног савета Крима Владимир Константинов саопштио да се на дневном реду пленарног заседања неће наћи питање одвајања Крима, према наводима руског „Комерсанта“ посланици, заправо, нису успели да уђу у зграду.

Након позива свог лидера Меџлиса Рефата Чубарова кримски Татари су се разишли, док је неколико стотина присталица „Руског јединства“ остало на платоу испред зграде.

У Кијеву је саопштено да ће Украјинска служба безбедности (СБУ) од јучерашњег дана редовно информисати Русију, Уједињене нације и САД о ситуацији на Криму.

Танјуг