Драги ми оче Германе,

Jeromonah_German
Помаже Бог!
Нисам стигао одмах да ти одговорим на твоје „сакрално“ писмо пошто сам био доста заузет разно-разним пословима. А морао сам ти одговорити да не помислиш да је ћутање знак одобравања јер се ја апсолутно не слажем са овим твојим наравоученијем. Морам ти признати да ово твоје писмо ми изгледа као да га је писао онај јадни владика Атанасије, експерт да од пријатеља направи непријатеља. Него да почнем из почетка.
Кажеш да ми у Америци имамо „другојачије информације“ него ви у земљи. Ту си се доста преварио. Не знам ко су то „ви“ у Америци и ја не желим да говорим у множини већ у своје лично име. Могу одмах да ти кажем, оче Германе, да ја имам боље информације о томе шта се дешава у Србији него ти и остала братија у Јежевици као и у целој Србији.  До мене стижу вести са свих страна а поред тога редовно читам београдску штампу, патријаршијске вести, жуту штампу, па чак и ваш „Чачански глас“. Једино што не знам како ви у Јежевици служите вечерње, бденије или св. литургију. Не знам, такође, да ли вас је онај чемерни Хризостом натерао да служите по новом устројству?  Тај срамотни Хризостом који избацује сестре из манастира, где си ти био главни јаничар (да ли осећаш грижу савести због тога?) племенитог  човека „грешног“ Милоја из СПЦ (учинио му је само добро)  ти не знаш шта је тај, назови, владика радио по Америци. Банзао је од Атланског до Тихог океана и, пошто ништа није постигао, онда је скупио пинкле и отишао у Хилендар и, Боже, тамо се посветио а ови кловнови из СА Сабора га бирају за епископа и постављају га, доцније, на трон Св. Саве у Жичи. Какво светогрђе! Могао бих о њему још много да пишем мада о мртвима треба рећи само истину. Нека му је вечни покој у Царству Божијем. Св. Писмо забрањује да судимо ономе који је умро јер је он на суду Божијем.
Твој проблем, мој о. Германе је што ти не видиш ствари како јесу или не желиш да их видиш.Али то није ни чудо јер Св. Писмо каже за тебе и твоје истомишљенике „да очи имате а не видите и уши имате а не чујете“. Са једном твојом реченицом се потпуно слажем кад кажеш: „монах Артемије је нажалост жртва окорелих титоиста и комуниста.“ Е само си пропустио да кажеш ко су ти окорели брозовци и комунисти. Хоћеш ли да ти ја наведем њихова имена? В.п. Америке Joе Biden, Борис Тадић, про-католик Иринеј бачки, јеретик браничевски Игњатије, Атанасије Јефтић, Амфилохије Радовић, Григорије Дурић који се у Дубровнику извињава хрватским злотворима за српски геноцид, ђилкош Јован шумадијски, бивши жички Хризостом и на врху Иринеј Гавриловић из Видове (наш земљак). Шта мислиш да ли сам их све побројао – свакао да нисам. Ти можеш да додаш остале.
Кажеш да под паролом одбране Косова група око Артемија уноси поделе и раскол у СПЦ.  Је ли ти стварно верујеш да је епископ Артемије расколник? Ти ме потсећаш на патријарха Германа и његов урнебес на владику Дионисија. Кад је крвник Јосип Броз долазио у Америку 1962 године Срби су у Америци припремили огромне демонстрације. На челу демонстрација био је владика Дионисије. Злочинац је угледао демонстрације и видео да их предводи човек у мантији. Питао је Жежеља (који за мало није ту настрадао од Срба) ко је онај поп. Овај му је рекао да је то владика Дионисије. Броз је одбрусио да владика мора да се уклони са положаја. Ја сам тада проводио многе дане у Патријаршији јер сам тих година био редован појац у цркви Св. Петке и Ружици на Калимегдану.А и мој први комшија игуман Платон је био тада шеф патријаршијског двора, па сам и код њега свраћао често тако да сам добро знао шта се дешава у Патријаршији. За нас богослове владика Дионисије је био појам. Ја сам редовно читао „Весник“ гласило Свештеничког удружења не због „Весника“ него сам тражио да видим ако би изашао неки чланак против Дионисија јер се тада могло прочитати „између редова“ и мало истине. Један пут Милан Смиљанић се жали у том про-комунистичком листу на Владику и вели да владика Дионисије назива то Свештеничко удружење:“ Зле слуге горих господара.“  Е ја сам тада, као млад богослов, ликовао јер су то заиста и били.
Међутим, отпочела је хајка на преосвећеног Владику. Те Владика је љубавник, те Владика је коцкар, те купује кадилаке љубавницама и не знам шта све не још. Сва та халабука стизала је из Патријаршије. Питам тада једног националног и побожног београдског проту Јанка Станића шта се ово дешава а он ми каже: сад сам дошао са седнице београдског свештенства где нам је патријарх Герман рекао да хоће да рашчини Дионисија“. Могао бих о томе много да пишем али ћу скратити. Почело је суђење у држави Илиноис. На првостепеном суду у граду Вокингену у Илиноису Германова страна извела је једну лепушкасту жену као главног сведока. Она је требала да потврди да је њој Владика купио кадилак. Адвокат Германове стране јој је поставио овакво питање: „Да ли знате овога човека, колико дуго и шта је он учинио за вас?“ Жена је погледала Владику, па поново уперила очи у њега и онда је рекла: „Ја овог човека никада нисам видела у животу“. Судија је прекинуо суђење и ослободио владику Дионисија од сваке оптужбе јер је закључио да је супротна страна доводила лажне сведоке. Тако се десило и на Врховном суду државе Илиноис. Да не дуљим, Владика је изгубио на Вртховном суду Америке захваљујући „светом оцу“ папи који је преко чикашког кардинала Кодија убедио политизирани  Врховни суд Америке  да донесе олуку против владике Дионисија.  А ви сте тамо монаси у Србији, као метиљаве овце, понављали што вам је Герман и компанија сервирао односно да је Дионисије расколник а не Герман. Пред саму смрт Патријарх је интервјуисан (Мислим да га је интервјуисао Антоније Исаковић) и тај интервју  је објављен у брошури „Ја и комунисти“где је Герман признао да је све радио под утицајем или морањем  комуниста и УДБ-е а трубили су да то све долази од „Мајке цркве“. Ту је и Момчило Ђујић обавио прљав посао. Овде се понављала српска изрека „Ако си ми и мајка покри се“.
Исти је такав случај са владиком Артемијем једино што су се актери променили. У прорежомској штампи је писало да је владика Артемије проневерио силан новац, да је купио куће у Београду и разним градовима Немачке, додуше нису му пребацивали да је имао љубавнице, јер је човек већ био у годинама.( Срећа његова.) Читајући ту подметачину у штампи ја сам дошао до закључка да је човек купио, малте не, пола Европе. То би се у Америци називало успешни бизнисмен. Знаш ли ти мој грешни јеромонаху Германе да ништа од тога није доказано ни тачно. И он је још увек „расколник“ по твоме и по архимандриту Јовану. Знаш ли ти, о. Германе да је Артемијев највећи „грех“ што се успротивио посети онога покварењака из Америке Joe Bidena манастиру Св. Дечанима. Шта мислиш да ли је то било на своме месту? (Као тадашњи сенатор Joe Biden је урлао против Срба и тражио да се бомбардује Босна, Србија и Косово и да се све сравни са земљом, јер је био под утицајем хрватског жупника који му је серирао лажи против Срба). То је разгоропадило онога хомосексуалца Тадића и наредио је друштву из Св. Синода да уклоне владику Артемија. И почела је хајка на Владику баш исто онако како сам горе навео хајку на владику Дионисија – лажима. Не пада ми толико тешко кад комунисти лажу, кад политичари лажу јер лаж је део њиховог живота али ми тешко пада када људи у мантијама, било монаси, било мирски свештеници а још горе епископи, лажу. Зар није Господ рекао: говори истину и истина ће те избавити, односно ослободити. Знаш ли ти о. Германе колико је хришћанских мученика, односно светитеља, дало своје животе за Истину јер је истина Христос. Сећаш ли се кад су Господа извели на суд пред Синедрион и довели су „лажне сведоке“њих двојицу,  како нас извештава јеванђелист Матеј у 26. глави. То је била фарисејска ујдурма. Шта мислиш колико има фарисеја данас у нашој Српској цркви?
Владика Артемије није „повукао“ монахе за собом са Косова. Како тако нешто можеш да причаш? Монаси су сами кренули за њим али не сви, неки су остали на Косову да их води „слепи“ Шибалић. Једна друга тешка твоја подметачина је да се Артемије „шеткао“ по Америци и дружио се са Олбрајтовом док су“ сироти Атанасије и Амфилохије сахрањивали полу распаднуте Србе на Косову.“ Знаш о. Германе овде почињу да ми се гаде твоје речи. Ти држиш вакелу доктору теолошких наука који је далеко паметнији од тебе. Ти си према њему полу писмен човек. Владика Артемије је долазио у Америку и, како ти рече, обијао прагове по разним установама Америке. Ти би требао да знаш бар толико да се питање Србије а посебно Косова и Метохије решава у Вашингтону . Тога ради Владика је долазио како би основао српски лоби који би могао да помогне нашу ствар. Он би у томе и успео да није било таквих као што си ти који су ометали сваку Артемијеву акцију а што би требало да се стиди и (не)српска власт у Београду. Као што рече владика Николај: „Кад кућа гори гаси се споља“. А што се тиче владика Атанасија и Амфилохија нека они и даље сахрањују мртве, као да нема свештеника за то, како рече Господ „Нека мртви сахрањују мртве“.
Мало поређења: Епископа Артемија окривљују да је проневерио, бар по последњој тужби, око неких 300 хиљада долара, док у другим вестима кажу негде око 900 хиљада долара. Наравно то ће морати да се докаже. Ја верујем да ће фариосеји пронаћи два лажна сведока. Е сад погледај другу страну. Онај покварени благајник из Патријаршије је проневерио близу три милиона долара. Куповао је луксузне BMW, коцкао се у касину на Св. Стефану и мењао жене. И шта је Свјатјеши из Видове рекао: „Нека се ово заташка“. Ма није могуће! Да се заташка?  Онај тамо из Херцеговине ставио је целу епархију под стечај (хипотеку). Задужио је 6 милиона њихових марака и сада су банке власници херцеговачке епархије. И нико се због тога не потреса. Кад је Свјатејши изабран за патријарха није одмах отишао у Патријаршију у Београд. Знаш ли зашто? Имао је, како причају, „зли језици“, 4 милиона долара у тајним сефовима у Нишу. Требало му је 4 месеца да то пребаци у друге банке и онда се преселио у Београд. И то је за вас аминаше уреду. Све што уради Свјатјеши из Видове је уреду а Артемија треба каменовати или набити на колац. Је ли то твоја хришћанска правда и љубав?
Ти ми певаш песму да Српска црква плови сигурним бродом… Ја бих ти препоручио да не ускачеш у тај брод док су на кормили ови садашњи деспоти. Не знам да ли си пратио историју СПЦ у Војводини из 17 и 18 века. Да није било прекаљеног и побожног српског народа сада би ти сви крајеви били покатоличени. Велики број владика је прешло на унијатску страну али је народ остао упоран и победио је Аустро-Угарску у папску ујдурму. И те унијатске владике су говориле као и ти да СПЦ брод плови у сигурним водама. (Читај историју од  Др. Душана Кашића, књиге Леонтија Павловића и напослетку Констатина Јиричека.)
Знаш о. Германе, ти си ми мало и смешан. Ти саветујеш владици Артемију да би требао да се угледа на св. Нектагија Агинског. Уствари, ти би требао да се угледаш на тога Светитеља а не Артемије. Владика Артемије има доста сличности са животом Св. Нектарија. Сећаш ли се кад је Нектарије био у Египту и прославио се својим радом на чему му је патријарх Софроније био благодаран. Али зли људи су позавидели Св. Нектарију и почели да га оговарају и сплеткаре код Софронија. Нажалост Патријарх је поверовао овим сплеткарошима и отерао буквално Св. Нектарија из Египта. Па зар не видиш ту паралелу између владике Артемија и Св. Нектарија. Не вереујем да си ти толико наиван да те ствари не разумеш. Ти се угледај, брате мој, на овог Светог оца.
Кажеш да људи око владике Артемија нису добронамерни већ плански раде на слабљењу  српске цркве… Да ли би хтео о. Германе да пружиш прст и да именујеш те људе који су опколили сиротог и „наивног“ Владику и воде га у крило наших непријатеља? Је ли ти стварно верујеш да је Владика тако наиван и глуп да не види опасност око себе? Ја не знам шта ти имаш од школске спреме али горе сам ти напоменуо да је владика Артемије доктор теологије. Знаш ли ти како се даје докторска дисертација. Сада видим у тој ојађеној Србији можеш добити докторску титулу за 500 долара. Е у она поштена времена таква ствар је била незамислива. И твој сабрат архимандрит Јован, мора се признати да је плодан писац, није докторирао теологију јер то није тако једноставно. Спусти мало дурбин о. Германе и обрати пажњу шта пишеш. Запамти: кад говориш речи одлазе у ваздух и брзо се заборављају; али кад нешто напишеш то остаје дуго на папиру. (То се односи и на мене и све нас.)
На крају твога писма ме молиш да ти  „не шаљем расколничке текстове вукова у јагњећој кожи“. Ту ћу ти жељу испунити, само што ћу ти послати још један текст и то ће бити крај мога обраћања теби. Смо ми реци ако не читаш комунистичку штампу како ћеш знати ста они раде; ако не читаш непријатељску штампу како ћеш знати шта они мисле; ако не читаш „расколничу“ штампу како ћеш знати зашто се они боре? Него ево још мало поређења:
Свјатјеши у интервјуу „Народним новинама“ каже: „Та идеја о спајању цркава није нова, јер црква је једна и те разлике у канонском смислу нису нешто страшно што се не може превазићи… зато смо ми увек прихватили и добро сарађивали са сестринском римокатоличком црквом и са њом смо увек у добрим односима.“ Мене хвата помало језа од тих екуменистичких речи. А шта каже Св. Марко Ефески: „Бежите од паписта као што се бежи од змија.“ И шта каже пак патријарх Варнава Дожић кад му је саветовано да успостави добре односе са Римом кад се зна да је од усташко-католичког ножа побијено 700-800 хиљада Срба: „Како ја могу да пређем преко свега тога и одем у Ватикан на ноге папи?! То би било подворење, што ја као српски патријарх не бих никада могао себи да дозволим. Ја бих се радије сто пута определио за смрт у уверењу да нисам издао свој пут и Српску светосавску цркву и српски народ у целини.“ Да додам још само светог владику Николаја који каже: „Срби, мој народ су Христовви не папини“.
Е сад ми реци о. Германе ко је овде расколник патријарх Иринеј или Марко Ефески, патријарх Варнава или владика Николај“. Вероватно ћеш ти рећи патријарх Варнава. Није расколник ни владика Лаврентије који је водио 36 јада од свештеника који су клечећи тражили благослов од тада већ на умору жвалавог  папе. Ако си посматрао то на yutube-у зар ниси осетио мучнину у стомаку? Или ти се то, можда, свидело?
Да се разумемо: Ја знам владику Артемија боље него ти. Ми смо били школски другови, звали смо га у богословији „мали Марко“. Он је силом прилика замонашен (да не причам о томе) и онда је отишао да студира теолошке науке. После тога је отишао у Грчку и докторирао из патрологије. По повратку у земљу тадашњи епископ рашко-призренски Павле га је поставио за игумана манастира Црна река. Ја сам тада већ био у Америци и заједно са мојим пријатељем Славком Стоковићем слао помоћ преко њега и Атанасија народу на Косову. Морам признати да је владика Артемије правио грешке и као игуман и као епископ. Као епископ направио је три грешке. Није потребно да наводим те ситне преступе јер, како каже Св. Писмо, „Никтоже без грјеха токмо једин Бог!“ Али да он буде рашчињен због неких измишљених преступа је уникум. Немој ме терати да ти наводим далеко већа согрешења других епископа и нико од господе из Синода се не потреса због тога. Ударили су на „малог Марка“ јер је имао чврсту кичму да каже оно што мисли да је исправно. Запамти: ја нисам за владику Артемија због Артемија неко браним правду, поштење и истину.
Не знам да ли знаш да је некада Украјина била сва православна и звала се Мала Русија. Кијево је било центар где су књегиња Св. Олга и син јој Владимир примили хришћанство. Онда је католичка црква почела унијаћење православног народа у Украјини. На челу унијата били су православни епископи Мале Русије, јер тада име Украјина није ни постајало. И те владике су покатоличиле скоро половину данашње Украјине. За време Другог светског рата ти покстоличени Украјинци из Галиције и западних крајева данашње Украјине починили су ужасна зверства над православним живљем у тој ојађеној земљи исто као усташе над Србима. Хоћеш ли ти о. Германе да се то исто деси у Србији?
Зато бих те молио о. Германе да ми не држиш лекције о томе како ми у Америци имамо другчије информације од вас у Отаџбини. Знаш о. Германе, планина се далеко боље види из даљине него из подножја. Ако будем долазио летос у Србију навратићу до Јежевице да се упознамо и мало више разменимо мишљења. Знај да се ја не љутим на тебе јер се држим Господњих речи а и речи Св. првомученика Стефана: „Опрости им Боже јер не знају шта чине“. Поздрави архимандрита Јована а теби желим све најлепше од Господа Христа.
На дан  Св мученика Ђорђа Кратовца, 24. феб. 2014.
Брат Радош