Руска оклопна возила у Севастопољу

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Кијев – В.Д. председника Украјине Александар Турчинов сазвао ванредно заседање Савета за националну безбедност због опасности од “сепаратизма у Севастопољу”.

Одмах након тога, на улицама Севастопоља, појавила су се руска оклопна возила.

Према речима заменика председника парламента (Врховне раде) Руслана Кошулинског, о проблему у Севастопољу већ је било речи када је Русија “масовно делила пасоше грађанима”, наводећи да то није нелегално према руском закону, али јесте према украјинском.

Како преносе руски медији, Кошулински је рекао да “то ствара проблеме, укључујући испољавање сепаратизма” у Севастопољу.

“Наши закони предвиђају одузимање држављанства само у случају поседовања двоструког држављанства. Морамо да доносимо одлуке по том питању”, нагласио је Кошулински.

Он је рекао да су нове украјинске власти очекивале да ће Москва утицати на сепаратистичка осећања на Криму.

„Опозив руског амбасадора и саопштење руског Министарства спољних послова, све су то знаци опасних појава. Због тога смо одлучили да Савет за националну безбедност (СНЗБ) упозори све сепаратистичке покрете”, казао је Кошулински.

1947695984530cedef3fcb9959586602 v4 big Руска оклопна возила у Севастопољу

Русија је у недељу повукла свог амбасадора у Украјини Михаила Зурабова, због консултација, док је руско Министарство спољних послова саопштило данас да је „покренуло питање безбедности држављана Русије и својих дипломатских представника на територији Украјине”.

Представници градских власти Севастопоља на Криму, који се сматра главном базом руске Црноморске флоте од 1783. године, поверили су градску администрацију бизнисмену Алексеју Чалију, на захтев хиљада грађана који су изашли на улице у знак протеста због догађаја на кијевском тргу Мајдан, тражећи да сами одлучују о својој судбини.

На захтев грађана Севастопоља, који су блокирали главну улицу у граду узвикујући „Чалиј!“ и „Русија!“, синоћ је сазван хитан састанак градске скупштине.

Према писању украјинских медија, баш у Севастопољу се налази свргнути председник Виктор Јанукович, кога је опозвао парламент и за којим је издат налог за хапшење због оптужби за масовно убиство.

Представници свих парламентарних партија у Русији данас су саопштили да ће штитити безбедност својих сународника на Криму, не искључујући сасвим могућност да размотре евентуални захтев за припајање ове области Русији.

После изјаве Турчинова – транспортери на улицама Севастопоља

Два оклопна транспортера виђена су у близини руске војне базе, јавио је данас новинар АФП-а, док је око 500 људи протестовало у граду.

Једно од возила је виђено у бази руске Црноморске флоте, док је друго виђено паркирано у дворишту које је изнајмила руска морнарица у центру града, рекао је новинар.

Два возила су се појавила у моменту када је вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов упозорио на „опасне знаке сепаратизма“.

Портпарол руске Црноморске флоте је на питање АФП-а одбио да коментарише појаву два возила, а локални медији су известили да су они довезени „у случају терористичких напада“.

У међувремену, око 500 про-руских демонстраната окупило се у центру града да пружи подршку бизнисмену Алексеју Чалију, којем су представници градских власти Севастопоља на Криму, који се сматра главном базом руске Црноморске флоте од 1783. године, поверили градску администрацију.

„Ми смо мирни демонстранти, за сада“, рекао је Александер Синијавски, пренео је АФП.

Крим је аутономна област Украјине, која је до пре 60 година административно припадала Русији, а од око два милиона становника, око 60 одсто чине Руси.

Танјуг