Следећих неколико месеци у РС ће се водити борба за живот и смрт

emil vlajki

Начин рушења власти у РС

Овдје се неће говорити о ономе што је неоспорно: о тешкој економској и социјалној ситуацији, како у БиХ, тако и у овом ентитету. Ја сам у више наврата јавно истицао да је БиХ бандитска држава. Затим сам у два ауторска чланка у ‘Фокусу’, прије двије године, ‘Народ је гладан’ и ‘Положај радничке класе у БиХ’, јасно и чињенично назначио све оно што ће се десити гледе бунта народа и, ево, дешава се. Такођер сам касније јавно изјавио да је РС пред привредним колапсом и да су многи гладни. То ми је, као што знате, донијело низ потешкоћа са владајућим естаблишментом који ме је преко медија, у више наврата, нападао.

Исто ми се тако не може предбацити да сам био нијем пред појединим немилим догађајима у РС, БиХ и шире. Први сам у БиХ осудио филмско карикирање лика и дјела пророка Мухамеда. Осудио сам Инцково неуставно дјеловање против Хрвата, подржао сам студентске манифестације, осудио полицијски третман Вулићевих, подржао мале акционаре. Покушао сам јавно појаснити ставове једне значајне опозиционе странке и односе те странке са САД. Изразио сам искрену сућут због жртава у Томашици и сматрао сам, да је у Коњевић Пољу требало другачије поступити од стране власти у РС, итд. Понашао сам се, дакле, самостално, а у складу са својом савјешћу, у односу на све политичке факторе и против свих предрасуда. Зато сматрам, а и као особа која се заклела пред НСРС да ће бранити Републику Српску, да имам морално право да кажем слиједеће, а што сам, као „теорију завјере“ наговијестио пред више од годину дана.

У Републици Српској су на дјелу два процеса: нараџаста револуција и дјеловање политизираног ислама.

– „Наранчаста револуција“ (НР) у завршној фази коју проводи „међународна заједница“ (МЗ). Она то ради због тога, што је руководство Српске одлучно против НАТО-а и што је све више оријентирано Русији против које МЗ води актуелноризичан хладни рат. МЗ-и, која је деценијама подржавала најцрње режиме у свијету, није циљ побољшање живота грађана већ идеологија. Узимајући у обзир трагично искуство из других земаља, из сјеверне Африке, Сирије, Украјине, Југославије и многих других, разумно је предпоставити слиједеће:

Да су се у све социјалне слојеве и институције Српске инфилтрирали професионални агитатори.

Аутор овог текста је вршио компаративну анализу слогана појединих просвједничких појединаца и група са онима који су се појављивали у другим дијеловима свијета гдје се вршила НР, и они у потпуности одговарају једни другима.

Специфичност наше НР је у томе, што просвједници апсолутно негирају било какву вањску опасност по РС, а једино виде унутарњу опасност прилично клиширану: корупција, пљачка друштвене имовине и слично.

Такоођер се неће никада отворено и децидно изјаснити у погледу НАТО-а и стратешке оријентације према Русији.

Просвједници, ма из ког слоја долазили, након првобитних професионалних ревандикација, одмах инсистирају на промјени постојеће власти.

Конкретни наступи просвједника варирају: од мирних шетњи, тврдоглавог, неправног, па и агресивног супротстављања органима реда како би изазвали њихову реакцију и тако доказали „бруталност режима“, преко демагошких плаката, оцјена друштвеног стања од стране интелектуалаца, штрајкова глађу, извикивања неукусних парола на рачун власти и тражења да се истакнути појединци и „кланови“ одмах затворе, па до изазивања масовнијих покрета тврдећи да то „проговара народ“.

У организаторе НР спадају политички врхови појединих држава, њихови центри за психолошко ратовање, њихова дипломација, међународне финанцијске организације, обавјештајне службе, утјецајни медији, локални колаборационисти: политичке партије, истакнути јавни радници, потплаћени локални медији често отворено основани од стране странаца, политички агитатори који су били на стажу, семинарима, код иноземних организатора НР, те „невладине“ и „хуманитарне“ организације.

Оцјена политичке ситуације

Ако садашњи предсједник РС-а буде изашао на изборе, он ће сигурно добити други мандат. Због тога ће тактика аутора НР бити да га у томе спријече, то јест да га онемогуће да на изборе изађе. У ту су сврху они припремили терен организирајући масовне просвједе у Федерацији који су, суштински, имали један једини циљ. Другим ријечима, када се покрене испровоцирана лавина протеста у РС, сватко ће помислити како је то природни наставак онога што се дешавало у Федерацији.

Агитатори у РС су спремни на ударе на власт са свих страна, тако да се она не снађе. Све ће се догађати истовремено, а рачуна се, да ће тисуће наивних, и с правом огорчених просвједника, бити имплицирани у демонстрацијама.

С друге ће стране просвједи бити ојачани инцидентима које ће изазвати агитатори политизираног ислама. И политизирани исламисти и активирани колаборационисти прижељкују страну интервенцију за обарање актуелне власти. Постоји теоријска варијанта да Тужилаштво БиХ нареди хапшење садашњег предсједника РС, али би се то највјеројатније изјаловило.

Ако предсједник преброди ово стање, ићи ће се, од стране НР, на стварање опозиционе парламентарне већине. У случају двовлашћа, РС би запала у још теже економско и социјално стање, па би унитарна БиХ са доминацијом Бошњака брзо надошла.

Ако опозиција побиједи на свим нивоима, њезино прихваћање уласка у НАТО, и самим тим непријатељство са Русијом, довело би, у релативно кратком року, до доминације Турске и Бошњака у БиХ, као и до супротстављања Србији која је прогласила војну неутралност.

Наравно, садашњи предсједник није Република Српска, али пошто је једини који држи курс неуласка у НАТО и стратешко приближавање Русији, онда би његово садашње уклањање значило, истовремено, и нестанак овог ентитета.

Све у свему, током слиједећих неколико мјесеци у РС-ој ће се одвијати борба на живот и смрт.

Емил Влајки – НСПМ

(Аутор је потпредседник Владе Републике Српске)