Масовно рушење споменика у Украјини

razbijanje lenjinove biste

У Украјини је срушен и споменик једном од највећих генерала у руској историји Михаилу Кутузову, који је нанио пораз Наполеону.

Украјински дневник „Кореспондент“ пише да је споменик Кутузову уништен у граду Броди, на западу Украјине.

Скулптуру су са постоља уклонили општински радници. Постоље је касније уништено.

Према јављању локалних медија, на мјесту гдје је био споменик Кутузову биће подигнут нови, посвећен погинулима током протеста којим је са власти свргнут предсједник Виктор Јанукович.

Украјинска националистичка партија Свобода , која је имала кључну улогу у протестима у Кијеву, покушава да уклони споменик Кутузову од 2008. године, тврдећи да нема никакве везе са историјом Украјине.

Неистомишљеници националиста истичу да су одлуке Кутузова довеле до тога да Наполеон одустане од повлачења из Русије кроз Кијев, чиме је спријечена евентуална пљачка данашње Украјине.

Украјински националисти јуче су у граду Стриј, на западу Украјине, уништили и споменик „Совјетски војник“, подигнут у част жртви совјетске војске у борби против нациста у Другом свјетском рату.

Широм Украјине срушено је око 25 споменика Владимиру Иљичу Лењину.

ИМЕНОВАНА НОВА УПРАВА У СЕВАСТОПОЉУ

Посланици градске скупштине у Севастопљу, украјинској луци у којој је од 1783. године смјештена руска Црноморска флота, изабрали су бизнисмена Алексеја Чалија за шефа градске администрације.

Његово именовање затражило је неколико хиљада грађана који су изашли на улице Севастопоља да би се успротивили демонстрацијама на Мајдану у Кијеву и да би самостално донијели одлуку о својој судбини, пренио је Итар тас.

На захтјев окупљених, који су узвикивали “Чали“ и “Русија“, сазвана је ванредна сједница градског парламента, а посланици су једногласно усвојили одлуку о оснивању новог управног тијела, на чијем је челу Чали.

Он је добио задатак да одмах формира органе са извршним овлаштењима. Неколико хиљада демонстраната поздравило је ове одлуке на скупу испред сједишта градске управе.

Скуп је трајао до касно у ноћ, а јутрос се на згради градске управе вијори руска застава.

Јуче је досадашњи градоначелник Владимир Јацуба поднио оставку и напустио редове Странке региона.

ЛАВРОВ: ОПАСНО НАМЕТАЊЕ ИЗБОРА „ЗА РУСИЈУ ИЛИ ЗАПАД“

Украјину не треба присиљавати да бира између блиских веза са Русијом или западом, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.“Опасно је и контрапродуктивно покушавати да се Украјини наметне избор по принципу: или сте с нама или против нас“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са шефом луксембуршке дипломатије Жаном Аселборном.

Лавров је рекао да се Русија неће мијешати у дешавања у Украјини и да очекује да то не чине ни западне земље.

Он је додао да Русија жели да стекне боље разумијевање односа ЕУ према “нашим заједничким сусједима“.

Лавров је рекао да је на састанку са Аселборном разговарано о односима између Русије, НАТО и ЕУ.

“То је веома корисно, зато што желимо да стекнемо боље разумијевање о ономе што се дешава у ЕУ, укључујући однос Уније према заједничким сусједима“, рекао је руски званичник.

Аселборн је на састанаку рекао да је ЕУ заинтересована за развој сарадње са Русијом како би се допринијело стабилизацији Украјине.

СРНА