Упознати свет са геноцидом НДХ над Србима

Vladislav-Jovanovic

„Србија треба да напусти сваку идеју о нагодби са Хрватском и треба да искористи ‘светску позорницу’ Међународног суда правде да међународну заједницу упозна са геноцидом који је Независна Држава Хрватска (НДХ) извршила над Србима,“ сматра бивши министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић.

Јовановић је подсетио да се за тај страшни геноцид над Србима, али и Јеврејима и Ромима, Хрватска провукла уз помоћ политике братства и јединства и није одговарала ни пред једним међународним или националним судом, нити је попут Немачке била денацификована.

Он је указао да ће, без обзира на то што геноцид НДХ над Србима није предмет расправе на Међународном суду правде, докази које ће Србија изнети ући у анале тог суда, а тиме и у историју Другог светског рата на тлу Краљевине Југославије.

„То ће суштински помоћи да данашња међународна заједница стекне праву представу о масовној трагедији Срба у НДХ и да се објективније и непристрасније виде процеси у испровоцираном и наметнутом растурању СФРЈ“, оценио је Јовановић у ауторском тексту објављеном у београдској „Политици“.

Мањак борбености Београда

Он је нагласио да Србију пред заказану расправу пред Међународним судом правде не смеју да спутају обзири према Хрватској, која је доспела у психолошки повољнији положај због мањка борбености Београда.

Иза Хрватске су интереси Запада да Србију, и помоћу ове тужбе, задржи у дефанзивном положају док не буду остварени сви његови стратешки циљеви, од Косова надаље, каже Јовановић.

„Није случајно што је у писању тужбе Хрватске учествовао и истакнути амерички правник (као што је и у припреми ’Олује’ учестовала група пензионисаних америчких генерала). Није случајно ни што је хрватска тужба подигнута у години када су САД и НАТО морали да накнадно оправдавају бомбардовање Србије, које није одобрио Савет безбедности УН“, рекао је Јовановић, истичући и да хрватска тужба не би била поднета „без мига САД“, а да предлози Србије за нагодбу не би били систематски игнорисани.

Политика – Срна