Антируски настројени демонстранти упали у манастирски комплекс у Кијеву

monasi u kijevu 2

Потенцијално угрожена два српска монаха у манастирском комплексу у Кијеву, где су упали демонстранти. Свештенство је за сада добро, али у лаври влада прилична паника, јер антируски демонстранти желе манастир да предају Украјинској православној цркви.

Антируски настројени демонстранти упали су манастирски комплекс у Кијеву, где се налазе и два српска богослова, јавио је специјални извештач РТС-а из Кијева Бојан Бркић.

Демонстранти у Кијеву су упали у Кијевско-печерску лавру, док се на Тргу независности демонстрантима обраћала Јулија Тимшенко.

Они су ушли у први део лавре, односно манастирског комплекса и још нису дошли до другог дела у којем живи монаштво, међу којима и двојица богослова из Србије.

Амбасада Србије у Кијеву је у контакту са њима и они кажу да су добро.

Ипак, у лаври влада прилична паника због тога што су демонстранти изузетно антируски настројени и желе лавру да предају Украјинској православној цркви.

Кијевско-Печерска лавра, један од најзначајнијих споменика Православне вере за Русе и Украјинце, саграђен је за време Кијевске Русије.

Манастир се налази на јужним падинама Кијева у Украјини и данас је Лавра на листи Унеска и једна од седам чуда Украјине.

РТС