УМЕЋЕ ПЕВАЧКО И ФУДБАЛСКО!

???????????????????????????????

„Боже  правде“  гости  отпевали  пред  будимским  владиком  Лукијаном  у  сентандрејској  Саборној,  Београдско – Раваничкој  цркви

Београдски  мадригалисти  и  Мали  хор  ОШ  „Јован  Дучић“  учесници  будимпештанског  фестивала  „Планета   Земља“

Учесници овогодишњег међународног фестивала посвећеног „Планети Земљи“, одржаног од 15. до 17. фебруара у Будимпешти, била су и два елитна певачка збора из престоног града наше матице – Београдски мадригалисти и Мали хор одељења 3/1 Основне школе „Јован Дучић“. То је била прилика да се и чланови српске заједнице у Мађарској увере у изузетну вештину гостију из Србије чији се репертоарски спектар кретао од Мокрањчевих „Руковети“ до Црквеног појања!

Првог дана наступили су у Саборном, Београдско – Раваничком храму, другог у цркви Светог Ђорђа у Будимпешти, док су трећег, последњег дана (17. фебруара) програм одржали и за ученике и професоре „Николе Тесле“ у Аули Српске основне школе и гимназије на пештанском Тргу ружа. Представили су се, између осталог, и химнама о Светом Сави и Јовану Дучићу (два дана раније свечано је обележена 140. годишњица његовог рођења, 15. фебруар 1874 – 15. фебруар 2014.), а поводом Сретења и Дана државности Републике Србије гости су отпевали и националну химну „Боже правде“.

Пошто неколико чланова „Дучићевог“ Малог хора активно тренира и фудбал, недељу дана пре њиховог доласка у Мађарску, извршни продуцент Фестивала „Планета Земља“, Александар Срећковић, договорио је и одигравање међународне фудбалске утакмице београдских нижих основаца (старих девет и десет година) са вршњацима из „Теслине“ школе фудбала коју води проф. Властимир Вујић. Умеће ривала одмерено у препуној Сали за физичку културу и спорт СОШИГ-а, још једном је оправдало епитет који краси фудбал – да је с правом „најлепша споредна ствар на свету“! Уз пуно лепих акција, код гледалаца је импоновао утисак да су оба тима приказала много већу тактичку зрелост од оне која одликује вршњаке у њиховом узрасту! У регуларном току утакмице (играло се 4+1, два пута по 12 минута) било је нерешено, а победника у доигравању одлучио је изванредни гол Николе Богдана – који је домаћину донео неописиву радост. Крајњи разултат, дакле: „Никола Тесла“ – „Јован Дучић“ 1:0!

Уз стрелца Богдана, у будимпештанском црвено – плаво – белом табору још су били: Милан Грунчић, Жомбор Шајо (голман), Маћаш Шошић Ковач, Данијел Седлачек, Александар Коренчи, Давид Јунгић, Петар Павловић и Немања Миленковић. Боје гостију из Београда бранили су: Милош Вујовић, Лав Вишковић, Алекса Граховац, Лазар Јовичић, Петар Мартиновић, Владимир Недељковић, Лука Радовановић, Александар Суботић и Марко Јовановић, док их је са клупе водила професор Гордана Ђурановић.

Бранислав Вујић

???????????????????????????????

 Фудбалери  две  школе  са  својим  тренерима  пред  почетак  утакмице  на  Тргу  ружа