ХАРКОВ: Почело самоорганизовање истока и југа Украјине и Крима

krim
КОНГРЕС ПОСЛАНИКА ЛОКАЛНИХ СОВЈЕТА ОКУПИО 3477 НАРОДНИХ ИЗАБРАНИКА
  • Олег ЦАРЈОВ, заменик шефа посланичке групе у Врховној Ради Јануковичеве Партије региона: „У Украјини је дошло до оружаног преузимања власти. До тога је дошло уз активну помоћ страних држава“
  • Посланик у Врховној Думи Вадим КОЛЕСНИЧЕНКО: „У Украјини је у току државни преврат. И нама посланицима стижу претње. Породице многих посланика су фактички постале таоци“
  • КОНГРЕС: „Врховна Рада функционише у условима терора, претњи оружјем и убиствима. Зато све последње одлуке украјинског парламента изазивају озбиљне сумње да су биле добровољне, легитимне и законите. Централни органи државне власти су парализовани. Зато органи локалне самоуправе преузимају на себе сву одговорност – све до поновног успостављања уставног поретка, законитости“
  • КОНГРЕС: „Позивамо армију да се не меша у постојећу политичку конфронтацију и конфликте. Препоручујемо становништву да се самоорганизује и сарађује са локалним правосудним и органима реда. Позивамо да се до успостављања услова за законито функционисање централних државних структура обезбеди тесна сарадња локалних органа власти ради безбедности грађана,  поштовања њихових права и заштите уставности и законитости у земљи“
  • Око харковског Дворца спорта истовремено су демонстрирали и локални „евромајдановци“ и њихови политички противници

ВРХОВНА Рада данас је – са посланичком „уставном већином“ од 325 гласова „за“ – донела одлуку о повратку земље на устав из 2004. у складу са којим Украјина поново постаје парламентска република.

         Још тачније: парламентско-председничка јер би председник државе имао мању власт од владе и парламента.

         Ова одлука неће имати никакав значај уколико Виктор Јанукович не потпише закон изгласан у Врховној Ради 21. фебруара којим се проглашава повратак тог устава, на којем су инсистирале и вође преврата на „евромајдану“ и њихових западни покровитељи и финансијери.

         Међутим, нејасно је – када ће то Јанукович учинити. Можда чак: и да ли ће. У сваком, случају њега данас нема у Кијеву. Његова резиденција „Межгорје“ била је празна и отворена за екскурзије.

         Било је вести да се упутио у Харков, у којем се данас одржава конгрес посланика локалних совјета руског и проруског истока и југа Украјине, аутономне републике Крим и Севастопоља, али су локални функционери саопштили да у том великом граду није виђен и да о његовом доласку ништа не знају. На исту тему Врховној Ради ништа није могао да каже ни Јануковичев официјелни представник у парламенту Јуриј Мирошниченко.

         Иначе, на конгрес истока и југа Украјине и Крима – који ће сигурно бити одговор на оно што се издогађало у Кијеву – дошло је 3477 народних изабраника. Ту бројку је са говорнице конгреса обзнанио шеф администрације Харковске области Михаил Добкин.

При том је нагласио: „У Кијеву и око њега сада се налази 10-25 хиљада наоружаних људи. Упркос томе, ми се нисмо овде окупили да цепамо земљу. Ми имамо намеру да је сачувамо“.

Конгресу у Харкову присуствују и гости из Русије: председник спољнополитичког комитета Државне Думе Алексеј Пушков, његов колега из Савета Федерације (горњег дома руског парламента) Михаил Маргелов, губернатори области које се граниче са Украјином – Вороњешке (Алексеј Гордејев), Белгородске (Јевгениј Савченко), Ростовске (Василиј Голубјев) и Брјанске (Николај Дењин).

Пре поласка за Харков, Пушков је изјавио: „Огромна разлика између Истока и Запада Украјине разлог је да се тражи начин како да она буде убудуће изнутра организована. Федерализација Украјине могла би да буде један од одговора на створену ситуацију, на раскол који већ постоји“.

На конгресу је међу првима наступио Олег Царјов, заменик шефа посланичке групе у Врховној Ради Јануковичеве Партије региона, и упозорио: „У Украјини је дошло до оружаног преузимања власти. До тога је дошло уз активну помоћ страних држава“.

Још директнији био је његов партијски колега, посланик у Врховној Думи Вадим Колесниченко који је рекао:

„У Украјини је у току државни преврат. И нама посланицима стижу претње. Породице многих посланика су фактички постале таоци. Украјини су потребне промене. Сваки њен регион треба да се развија сразмерно свом доприносу економији земље“.

На конгресу је наступио и председник удружења „Оплот“ Јевгениј Жилин и упозорио: „Позивам све окупљене посланике да помогну формирање дружина народне самоодбране у свим насељима и градовима. Али, тешко се ненаоружан борити са екстремистима. Захтевамо да народне дружине добију оружје“.

Цитиране речи изазвале су овације у сали.

Учесници конгреса били су претходно упозорени да се испред харковског Дворца спорта, у којем се конгрес одржава, окупило око 1000 присталица          Конгрес је усвојио резолуцију чији текст је прочитао Колесниченко.

У том документу се наглашава да су све последње одлуке Врховне Раде „донете у условима терора“ и да је зато проблематична њихова легитимност.

„Оно што се последњих дана догађало у главном граду Украјине, Кијеву, довело је до парализе централних органа власти и до дестабилизације ситуације у држави. Незаконите оружане формације нису положиле оружје, како је било предвиђено споразумом од 21. фебруара, већ настављају да окупирају централне органе власти, да убијају цивиле и сараднике органа реда и правосуђа“ – наглашава се у резолуцији конгреса.

И прецизира: „Врховна Рада функционише у условима терора, претњи оружјем и убиствима. Зато све последње одлуке украјинског парламента изазивају озбиљне сумње да су биле добровољне, легитимне и законите. Централни органи државне власти су парализовани. Зато органи локалне самоуправе преузимају на себе сву одговорност – све до поновног успостављања уставног поретка, законитости и нормалних услова за рад народних посланика без уцена и претњи и њима и њиховим породицама.“

Конгрес се истовремено обратио и оружаним снагама Украјине са апелом да остану у својим гарнизонима и да чувају складишта оружја и муниције.

„Позивамо армију да се не меша у постојећу политичку конфронтацију и конфликте. Препоручујемо становништву да се самоорганизује и сарађује са локалним правосудним и органима реда. Позивамо да се до успостављања услова за законито функционисање централних државних структура обезбеди тесна сарадња локалних органа власти ради безбедности грађана,  поштовања њихових права и заштите уставности и законитости у земљи“.

Око Дворца спорта није било ништа мање бурно и напето.

Противници „евромајдановаца“ и активисти недавно формираног „Украјинског фронта“, одржали су митинг, а њихови опоненти су свој – окружени кордоном милиције.

До судара две „војске“, на сву срећу, није дошло.

Факти.орг