Уништили више од 10.000 споменика (ФОТО)

споменик

Нечувени албански вандализам и дивљаштво  на српским гробљима на Космету !

На две трећине територије КиМ (укупна површина 10.886 км2) у потпуности уништили, од 1999. године,  на више од  280 српских  гробља више од 10.000 споменика што је нечувено дивљаштво у Европи. – Руше и споменике бораца против фашиста . – Срушили све споменике српских писаца и историјских личности

 

По злогласној  и застрашујућом  Хитлеровој фашистичкој  теорији из “Мајн кампфа” (“Моја борба”) :  “ Ако једном народу уништите споменуке  тог народа неће бити ту у другом колену” –  Албанци од 1999. године на Косову и Метохији систематски уништавају српске цркве , манастире , српска гробља и споменике на њима, споменике српских историјских личностим спомен плоче и друга обележја, спомен чесме ….  Тако, су срушили споменике Милошу Обилићу из центра Обилића, цару Лазару из центра Гњилана, као и споминике Вука Караџића, Доситеја Обрадовића, Петра Петровића Његоша… а уништили су и  два пута спомен плочу киднапованих српских новинара  1998. године,  Ђура Славуја и Ранка Перинића постављену пре  две  године код Велике Хоче на место отмице.

Према још непотпуним подацима Рашко – призренске епархије  и ОЕБС-а  из  2011. године, од доласка међународне војне и цивилне мисије на Косову и Метохији,  половином 1999. године  до краја 2011,  Албанци су  уништили и поломили  на 280 српска гробља више од  10.000 споменика што је до сада незабележени вандализам у Европи. На површини од  8.000 км  квадратних , од укупне територије  Косова и Метохије 10.886  квадратна километра,  данас нема ниједног читавог српског гробља. У Метохији  су остала читава  само  два српска гробља,  у Црколезу у општини Исток и селу Бање у општини Србица   док  на  централном Косову нема ниједног  очуваног српског гробља. На српским гробљима у потпуности је уништено и 90 капела а преостала  српска гробља се и данас несметано затиру , уништавају, преоравају  и  претварају у депоније.

                     Дивљаштво Албанаца

У историји цивилизације у Европи такво дивљаштво и вандализам једног народа над мртвима  нигде није забелезено. Албанска суровост  према мртвима постаје још већа када се зна да су поједина гробља, после уништења споменика на њима, минирали као оно у Старом Грацком код Липљана на коме је сахрањено  и 14 српских жетеоца које су убили албански терористи на њиви  јула 1999. године . На више од 60  гробља апсолутно  нема ниједног споменика , око којих су поломљене или  однете ограде.

Кфор је на  многим оградама  српских гробља постављао бодљикаву жицу али ни то није спречио албанске вандале да руше и уништавају  споменике.  Бодљикавом  жицом ограђено је и велико српско гробље у јужном делу Косовске Митровице али  то ништа није помогло да се спречи уништење 800 споменика на њему. Више од 800 споменика поломљено је и уништено на српском гробљу у Приштини.

— На митровичком срспком гробљу у јужном, албанском, делу града  Срби не сахрањују умрле од јуна 1999. године због безбедности. Пре неку годину УНМИК  је дао Албанцима новац да очисте српско гробље, а они су ту акцију спровели тако што су уништавали крстове на споменицима и ломили слике умрлих. Европа је присутна на Космету али, нажалост не предузима ништа да спречи затирање српских гробља и српских светиња. Чак се нико не оглашава да осуди  овако дивљаство и вандализам – каже митровички парох стафрофор Милија Арсовић.

Око 10. јануара 2013.године на једном , од два српска гробља, у Косовом Пољу, уништено је  56 споменика.

—Поред уништења споменика албански вандали  редовно  испољавају нечувену антицивилизацију  на гробљима и мртвима. Затекли смо више пута на гробљу кућице за псе , кости животиња  и угинуле животиње   вероватно да понизе мртве. Сви су у међународној заједници на Косову и Метохији упознати о овом дивљаштву Албанаца. Сви они то  осуђују али треба стати на пут тим неделима – каже  свештеник из Косова Поља  јереј Никола Драгићевић.

                          Лингвоцид

Српско гробље у  Белом Пољу код Пећи  наочиглед међународних мировњака претворено је у сметлиште, док је  оно на периферији Ђаковице , на коме је сахрањено и неколико француских војника из Првог  светског рата , претворено  у депонију, и сада нема ниједног детаља који би говорио да је ту било гробље.

Према речима приштинског пароха  оца Мирослава , на гробљима на централмом Косову и Метохији албански вандали су отварали гробнице и из многих растурили посмртне остатке. То је и разлог што има све већи број случајева да Срби ископавају посмртне остатке својих најближих и поново их сахрањују негде у Србији, тамо где су потомци нашли нови завичај.

До сада се нико није бавио материјалном штетом уништења споменика  на српским гробљима на Косову и Метохији и других објеката на њима. У сваком случају материјална штета је већа од пет милиона еура,  када се узме у обзир, да у просеку један споменик кошта 500 еура.

Албанци  данас преко српских гробља  праве путеве , претварају  их у депоније, пашњаке и утрине па  и њиве а од споменика често праве стазе па и ограде око кућа.

–Уништене  записе, натписе , рукописе, свештене књиге  и читаве библиотеке , тешко је да ће мо икада избројати и надокнадити. Део тог ненадокнадивог  јесу уништени споменици  и споменички натписи на гробљима широм Косова и Метохије. Уништавањем  надгробних белега Срба  на гробљима, Албанци не само да чине непојмљив грех према мртвима, родбини и пријатељима умрлих, већ затиру непроцењено богатство камене орнаментике и симболике и ништа мање, језичко наслеђе. Споменички натписи представљају спонтано и колективно  подхрањену језичку грађу која пружа обиље  података важних  за изучавање појединих  питања језика, антропонимије, дијалектских и других специфичности—каже лингвисткиња  проф. Приштинског Универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Митра Рељић.

Зоран Влашковић – Срби на окуп

споменик2

споменик1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

споменик4