Демонстранти преузели Кијев, Јанукович, наводно, у Харкову, где заседа „конгрес депутата југо-источне области Украјине“

jan-klic

Глас Русије: Не зна се где се налази председник Јанукович

У Харков, где се очекивало да ће присуствовати на конгресу губернатора источних региона, председнички авион није слетео, а документ, који потврђују ступање на снагу постигнутог споразума у Кијеву, он није потписао.

Представник председника Украјине у парламенту Јуриј Мирошниченко не зна где се сада налази шеф државе Виктор Јанукович. „Ја немам никавих информација о томе где се сада налази председник“, рекао је у суботу Мирошниченко новинарима.

Он је додао да постоје разне гласине, много емоција. Мирошниченко је обећао да ће новинарима саопштити где се налази Јанукович, чим буде имао такве информације.

Из више извора је потврђено да је председник Виктор Јанукович напустио Кијев. Тренутно у престоници Украјине је мирно. Демонстранти су до рана јутра остали на Тргу независности где су одали пошту убијеним у сукобима. За данас у 11 сати по локалном времену заказано је званично потписивање споразума опозиције са Владом. Медији јављају да су демонстратни у потпуности преузели контролу над градом.

09:45 – Црне траке на заставама Украјине

Поводом дана жалости, црне траке ће бити стављене на заставе Украјине, у знак сећања на све оне који су изгубили живот у окршајима.

09:29 – Рибак дао оставку

Представник Украјинског парламента Володимир Рибак је дао оставку, јавља ББЦ.

09:26 – Демонстранти преузели град

Опозициони активисти у потпуности су преузели „административну четврт“ у главном граду Украјине, саопштио је данас један од лидера протеста на Тргу независности (Мајдану незалежности) Андреј Парубиј.

Парубиј је рекао да су активисти „Самоодбране“ и Десног сектора преузели обезбеђење Врховне раде (скуспстине), Јануковичеве администрације и главну управу МУП за Кијев, пренела је агенција УНН.

За сада нема званичне потврде кијевске милиције или градске администрације тих навода, али је представник Јануковича у скупштини Јуриј Мирошниченко за Пети канал украјинске ТВ рекао јуче да су полицајци почели да се повлаче у складу са одговарајућом скупштинском одлуком од четвртка.

08:51 – Патријарх московски позива на мир

Патријарх московски и целе Русије Кирил позвао је синоћ све Украјинце, без обзира на вероисповест, етничко порекло и политичку оријентацију, да скупе храброст и спрече ширење насиља у земљи.

Патријарх Кирил је поручио да му се „срце цепа“ због насиља које потреса Украјину, преноси руска агенција Итар-тас с.

– Наша браћа и сестре у Украјини пролазе кроз један од најдраматичнијих периода у својој историји“, казао је Кирил и упозорио да би градјански рат могао да почне у случају да се народ одрекне посвећености моралу прописаном од Бога, украјинског хришћанског наследја, као и поштовања других људи и закона.

Итар-тас с, преносећи да су протести у Украјини однели више жртава, док је стотине људи повредјено, подсећа да Руска православна црква сматра Кијев колевком православне хришћанске традиције.

08:49 – АФП: Јанукович је у Харкову

Председник Украјине Виктор Јанукович синоћ је напустио Кијев и отпутовао у Харков, који се сматра његовом политичком базом, саопштио је неименовани амерички званицник, а пренео АФП.

Упитан да прокоментарише вести да је Јанукович „побегао из Кијева“, посто је потписао споразум с украјинском опозицијом, амерички званичник је одговорио дипломатски.

– Имамо информацију, а разговарао сам са минситром спољних послова (Украјине) пре неких сат времена, да је председник Јанукович отишао у Харков… на неки састанак који се тамо одржава и да је сад стигао –  рекао је тај званичник.

– Као што и сами знате, није ништа необично да (Јанукович), пошто је начинио крупне политичке потезе, отпутује на исток, где се налази његова база –  рекао је званичник из Вашингтона.

Виктор Јанукович долетео у Харков.и могао би узети учешће на конгресу депутата југо-источне области Украјине, преноси Интерфакс-Украјина.

08:46 – Мирно на главном Тргу

Како специјални дописник ББЦ јавља, од јутрос је мирно на Трг независности, осим што се понегде још увек чује ватромет или петарда. Он наводи да су демонстранти дочекали зору на Мајдану, и да их је у пет ујутру по локалном времену и даље било око пет хиљада.

Блиц-Глас Русије