Ворлик: Нећемо изборе на северу, статус завршена прича

Мери ВорликБЕОГРАД –Пред Србијом је још много посла како би добила датум за почетак преговора са ЕУ. Мора да се уради још доста из агенде реформи, да се дође до напретка у дијалогу Београда и Приштине, изјавила је америчка амбасадорка у Београду Мери Ворлик, истичући да САД настављају да подржавају суверенитет и власт Косова на целој територији.

„Локални избори које су организовале српске власти по српском закону, довешће до избора представника који неће имати никакву власт у оквиру косовских институција и закона. Када је Србија спровела гласање на Косову 2008, специјални изасланик генералног секретара УН је изјавио да су ти избори и њихов резултат, као и формиране српске општинске институције, без легитимитета. Дакле, ово је питање којим се треба позабавити“, рекла је Ворлик.

Наводећи да је очигледно да постоје одређене области у којима се САД и Србија не слажу и да је питање Косова нешто што не видимо истим очима, Ворлик је у интервјуу „Новостима“ од четврта рекла да „и Србија и САД, и све земље у региону, препознају важност стабилности и добросуседских односа“.

„И у Србији постоји велико разумевање за важност успостављања нормалнијих и предвидљивијих односа са Косовом, како би обе стране ишле напред. САД ће наставити да раде свој део који се тиче подршке, пре свега дијалога, за који мислимо да је изузетно важан за проналажење решења за отворена питања“, рекла је америчка амбасадорка.

„Као што смо много пута поновили, за САД је питање статуса завршено. Председник (Србије Борис) Тадић је много пута говорио о свом плану у четири тачке, схватили смо да се његове идеје још разрађују, тако да нисмо заузели одређене званичне позиције о томе“, казала је Ворлик.

Она је додала да САД сматрају да је косовска независност специјалан случај и да га не треба третирати као преседан за друге ситуације.

„Треба имати на уму да косовски устав обезбеђује заштиту за косовске Србе. Срби јужно од Ибра већ користе ове гаранције да развију своје заједнице и заштите своје интересе. Хтели бисмо да видимо напредак у владавини права на северу Косова како би Срби и сви који тамо живе имали бољи квалитет живота. Снажно верујемо да подела није ни у чијем интересу и то само одвлачи енергију са правог фокуса – унапређења живота људи“, рекла је Ворлик.

На питање хоће ли САД тражити да Србија призна независност Косова, америчка амбасадорка је нагласила да „обе стране треба да наставе да граде започети дијалог, он треба да буде рам за сва преостала отворена питања, како би се изградили одрживи односи и обезбедила стабилност региона“.

„Питање признавања у овом тренутку је много мање важно од питања бољег живота људи у овом региону и да обе земље боље живе“, казала је Ворлик.

Танјуг

објављено: 08.03.2012