Хаос у Кијеву, потресне сцене, десетине мртвих (ВИДЕО)

Haos u Kijevu1

КИЈЕВ – Више десетина мртвих у новим сукобима демонстраната и полиције од јутрос, упркос примирју које је прошле вечери договорено између украјинског председника Виктора Јануковича и лидера опозиције. Јанукович на састанку са шефовима дипломатије Немачке, Француске и Пољске. ЕУ данас одлучује о санкцијама Украјини, САД издале забрану за издавање виза за 20 високих званичника Украјине.

13.30 Украјински спортисти, чланови олимпијског тима на Зимским играма у Сочију, напуштају Русију због немира у својој земљи и протеста што им Међународни олимпијски комитет (МОК) није дозволио да у част жртава носе црни флор, преноси Би-Би-Си.

13.19 Украјинско министарство унутрашњих послова саветовало је становнике Кијева да не излазе напоље, пошто су почели најновији крвави сукоби демонстраната и полицајаца у срцу града.

13.04 Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров окарактерисао је понашање ЕУ према Украјини и претњу увођењем санкција као уцењивачко. Он је нагласио да Запад и опозиција морају да се ограде од радикала и да своје речи поткрепе делима, преносе руски медији.

12.26 Украјинско Министарство здравља саопштило је да је у данашњим сукобима полиције и демонстраната погинуло седам особа, од којих су два полицајца, чиме се број жртава у нередима попео на 35. Према подацима Министарства, до подне по локалном времену (11 по средњеевропском) за лекарску помоћ обратило се од 18. фебруара укупно 505 повређених током нереда у центру града, од којих је 292 хоспитализовано.

11.57 Украјински лидери опозиције назвали ново насиље у центру Кијева „провокацијом проруске владе“ председника Виктора Јануковича.

11.50 Стране агенције опречно извештавају о погинулима у сукобима демонстраната и припадника безбедносних снага, па та бројка варира од 25, како наводи АФП, до 35, како извештава Раша тудеј.

11.48 Влада Русије испуњаваће обећања која је дала украјинским партнерима уколико власт буде легитимна и ефикасна, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев на седници владе.

11.06 Састанак шефова дипломатије Немачке, Француске и Пољске са председником Украјине Виктором Јануковичем почео је данас, упркос ранијим информацијама да је из безбедносних разлога отказан и да су Франк-Валтер Штајнмајер, Лоран Фабијус и Радослав Сикорски напустили Украјину.

11.01 Кина позива међународну заједницу да се не меша у унутрашње послове Украјине и да одигра конструктивну улогу у стабилизацији стања у земљи неутралним ставом, рекла је на редовном брифингу званична представница Министарства спољних послова Кине Хуа Чуњинг.

10.48 Најмање 17 особа је погинуло данас у центру Кијева у обновљеним сукобима демонстраната са полицијом, извештава Франс прес из главног града Украјине, док МУП Украјине саопштава о најмање 20 повређених. Новинар француске агенције извештава да лешеви најмање десет демонстраната са прострелним ранама леже на тлу код једног хотела у близини Трга независности (Мајдана незалежности).

И Асошијетед прес наводи да има неколико мртвих демонстраната код Трга и да је лекар који брине о демонстрантима Богдан Соловиј рекао да је најмање осам демонстрана убијено из ватреног оружја док су покушавали да зузму једну зграду близу тог трга.

10.39 Француски премијер Жан-Марк Еро изјавио је данас да су државе-чланице ЕУ дужне да отворено разговарају са Русијом о ситуацији у Украјини.

10.25 – Страни медији опречно извештавају о томе да ли је дошло до сусрета шефова дипломатија Француске, Немачке и Пољске са председником Украјине – западне агенције извештавају да је састанак отказан, док руски Интерфакс јавља да је тај сусрет управо у току.

9.41. Демонстранти бацају молотовљеве коктеле и петарде, а наводно се чује и ватрено оружје, док полиција користи водене топове, јавио је британски ББЦ. Итар Тас с наводи да је употребљен отровни агенс у Кијеву.

09.25 – Шеф француске дипломатије Лоран Фабијус састао се у КИјеву са лидерима опозиције, а током дана ће, заједно са немачким и пољским колегом, разговарати и са председником Украјине Виктором Јануковичем.

09.20 – Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон сазвала је за данас ванредни састанак шефова дипломатија земаља чланица како би размотриле санкције против украјинских власти, саопштила је њена портпаролка Маја Коцијанчич

08.05 – Председник Барак Обама изјавио је да насилни протести у Украјини између владе и њеног народа није део „хладноратовске шаховске партије“, где Сједињене Америчке Државе играју против Русије.

07.45 – Министри иностраних послова Француске, Немачке и Пољске стижу у Украјину, где је данас проглашен дан жалости посвећен жртвама крвавих сукоба ове недеље у престоници, јавио је британски ББЦ.

Европски министри разговараће са високим званичницима Украјнске владе и опозиције пре одласка на хитно сазван министарски састанак Европске уније (ЕУ) у Бриселу где би требало да се током дана донесе одлука да ли ће Унија увести санкције Украјини.

07.40 – У сукобима демонстраната и полиције у Кијеву пре два дана, најжешћим од почетка протеста пре скоро три месеца, погинуло је 28 особа, саопштило је украјинско Министарство здравља.

У саопштењу министарства се наводеи да је 287 особа задржано у болници, међу којима су четири малолетне особе и двојица страних држављана.

00.50 – Сједињене Америчке Државе увеле су забрану издавања виза за 20 високих званичника украјинске владе, које сматрају одговорнима за насиље над демонстрантима у Кијеву, саопштио је званичник Стејт департмента.

Танјуг