ЕУЛЕКС: Хитна информација за регистарске таблице

Косово и Метохија – „Сви грађани Косова који возе аутомобиле морају до 1. јуна имати ‘КС’ или ‘РКС’ таблице, косовску личну карту, возачку и саобраћајну дозволу“, наводи се у летку који је ЕУЛЕКС делио на административним прелазима Брњак и Јариње.

ЕУЛЕКС је у летку навео и да су сва документа потребна за улазак на окупиране територије и излазак са њих одређена договором о слободи кретања који су Борко и Едита постигли у Бриселу.

За грађане који живе на северу окупираних територија, Центар за регистрацију биће у Општинском цивилном регистарском центру у северној Косовоској Митровици, и то се односи на старе и нове таблице које издаје МУП Србије.

Председник Скупштине општине Звечан Добросав Добрић рекао је да Срби са севера Косова и Метохије то „неће дозволити“ и да ће протестовати јер је реч о ограничавању слободе кретања коју ЕУЛЕКС спроводи над Србима са Косова и Метохије.

„Ето шта нас чека ако прихватимо да ЕУЛЕКС постави границу. То је најнасилнији вид дисциплиновања грађана, промене држављанства, вере и нације. За регистровано возило и личну карту потребно је имати извод из књиге рођених и држављанство у којем пише да нисмо држављани Србије, да нисмо Срби већ да смо Косовари“, рекао је Добрић.

Он је навео да је то још један разлог због којег грађани протестују и спречавају ЕУЛЕКС да се на северу  слободно креће.