Украјина: Најмање 25 мртвих

???????????????????????

КИЈЕВ – Најмање 25 људи је погинуло у сукобима демонстраната и полиције у насиљу које и даље не јењава у центру Кијева.

Како је јавила „Раша тудеј“, међу погинулима је девет полицајаца, који су убијени из ватреног оружја.

Према наводима украјинског министарства здравља, најмање 11 демонстраната је погинуло у сукобима са полицијом, 221 особа је затражила лекарску помоћ, док је њих 114 задржано у болници.

Демонстранти нападају полицију, освајају зграде, пале возила и аутомобилске гуме.

Сукоби полиције и учесника протеста су се појачали на Тргу независности, где је полиција за гушење демонстрација, наводно, кренула у офанзиву, бацајући сузавац и шок бомбе, на шта демонстранти одговарају бацањем молотовљевих коктела, јавила је „Раша тудеј“, позивајући се на извештаје са Твитера.

„Раша тудеј“ јавља, позивајући се на извештаје украјинске телевизије ТСН, да кијевске болнице нису у стању да се изборе са све већим бројем повређених људи који долазе са улица.

Руска телевизија наводи да се могли чути и пуцњи из ватреног оружја.

Исти извор пише на свом Интернет сајту да полиција користи снајпере са гуменим и бојевим мецима, којима циља опозиционе лидере на бини у централном делу Трга независности.

Опозициони лидер Александар Турчинов је рањен док је био на бини. Он се касније огласио на Твитеру, рекавши да је задобио лакшу повреду лица и да је добро, као и да претпоставља да је погођен из снајпера.

Према наводима дневника „Кијев пост“ и подацима са друштвених мрежа, украјинска полиција користи и УВ боју, којом обележава демонстранте.

У међувремену, један од лидера опозиције Виталиј Кличко је изјавио да је разговарао са украјинским председником Виктором Јануковичем, који му је пренео да неће повући снаге безбедности са Трга независности, пренео је Франс прес.
„Јанукович је рекао да постоји само једна опција…а то је да се очисти Мајдан (Трг независности) и да сви оду својим кућама“, рекао је бивши светски боксерски шампион независној телевизији Хромадске ТВ после сусрета са украјинским председником.

У Кијеву већ скоро три месеца трају проевропски протести, покренути након што је Јанукович у новембру одустао од припрема за потписивање Споразума о придруживању с Европском унијом.

Танјуг