ЕКСКЛУЗИВНО: Ево како је убијено 7.000 деце и жена у Београду! (ФОТО)

Logor-Staro-sajmiste

Није се знало за постојање ове фотографије, а на њој је приказано око 7.000 деце, жена и стараца који су одведени у логор на Старом сајмишту, а потом су сви убијени на језив начин – камионима-гасним коморама.

Пре неколико дана на једној аукцији појавила се екстремно важна фотографија на којој је приказано дејство СС формација у Србији.

Није се знало за постојање ове фотографије, а на њој је приказано око 7.000 деце, жена и стараца који су одведени у логор на Старом сајмишту, а потом су сви убијени на језив начин – камионима-гасним коморама.

Вероватно многи и нису знали да је логор “Јуденлагер Семлин” на Старом сајмишту, поред тога што је место највећег страдања Јевреја у Србији, био један од првих логора током Другог светског рата у Европи у коме је локална немачка администрација, уз помоћ владе у Берлину спровела масовно убијање Јевреја.

После уласка Немаца у Београд, једна од првих ствари која је урађена, јесте било ангажовање Јевреја-мушкараца на чишћењу рушевина. После обављеног посла, они су стрељани махом у Јајинцима или месту Јабука код Панчева.

Жене, децу и старце, њих близу седам хиљада, Немци пребацују у логор на Старом сајмишту у јесен 1941.године. Фотографија коју смо објавили уз помоћ Банета Гајића приказује управо увођење тих несрећних људи у логор из кога ће бити послати у смрт и због тога представља ексклузивно, али и екстремно битно сведочење једног ужасног периода наше престонице.

Фото: Wикипедиа / Зац Аллан

Dusegupka

Пошто нису знали како да их побију, Немци у Србију фебруара 1942.године довозе озлоглашену Душегупку (немачки Гасwаген), камион-убицу, који ће касније усмртити све заробљење Јевреје у логору на Старом сајмишту.

Одлуку да се пошаље ово возило смрти донео је шеф Полиције безбедности и Службе безбедности Трећег рајха Рајнхард Хајдрих. То је био камион типа „Заурер“ од пет тона који је могао да прими 50 жртава.

Жртве су гушене у херметички затвореној унутрашњости камиона тако што би се издувни гасови спроводили у њу. Јевреји су два и по месеца, свакодневно, превожене камионима до Јајинаца где су биле већ ископане раке.

Помоћу ових камиона-убица у периоду од почетка априла до краја маја 1942. угушено је око 7.000 Јевреја и 500 партизана у Београду.

Након овог масовног уништавања, генерал Лер је напоменуо да је јеврејско питање решено у Србији, па су се душегупке после овога повукле.

Специфичност Сајмишта као места Холокауста често је, међутим, пренебрегавана у послератној југословенској и касније српској историографији као и у колективном сећању на тај логор.

У периоду социјалистичке Југославије, страдање Јевреја на Сајмишту посматрано је искључиво као део шире окупационе политике коју су нацисти спроводили у Србији.

Општина Савски венац покренула је иницијативу да се у Улици Браће Крсмановић подигне споменик у знак сећања на хиљаде жена и деце, заточеника логора Старо сајмиште, које су нацисти усмртили у Душегупки.

 

(Мићо Бабић)

Фото: Приватна архива Банета Гајића

Телеграф.рс