Крим: Ово је почетак грађанског рата у Украјини

???????????????????????

Изјава председништва парламента аутономне украјинске републике Крима председнику Украјине Виктору Јануковичу

(Регнум.ру, 18. 2. 2014)

У Украјини је у суштини започео грађански рат. То је изјава председништва Врховног Совјета Крима[1], који је позвао председника државе, Виктора Јануковича (Виктора Януковича), да предузме ванредне мере ради очувања основа уставног поретка и јединства Украјине.

„Мирни Крим је изузетно забринут најновијим таласом насиља у центру Кијева. Кланица на улицама престонице доказује да је опозиција многе уступке легалне власти схватила као знаке слабости, а закон о амнестији је искористила као предах пре новог покушаја да насиљем преузме власт у држави. Силеџије из ВО ‘Свобода’, ‘Правног сектора’ (ВО ‘Свобода’, ‘Правого сектора’) и других екстремистичких организација су објавили општу мобилизацију и са ватреним оружјем иду на барикаде. Већ је дошло и до првих [смртних] жртава – 18. фебруара су од стране тих распојасаних бандита побијени потпуно невини људи[2]. То више нису мирне протестне акције о којима стално трубе лидери опозиције и од њих ангажовани медији. То чак нису ни масовни нереди. ТО је почетак грађанског рата, а о његовој претњи је вишекратно упозоравао парламент Крима“ – каже се у изјави председништва парламента кримске аутономије шефу државе, објављеном на званичном сајту парламента од 18. фебруара.

„Ми данас, од Вас, као шефа државе, захтевамо одлучне акције и предузимање ванредних мера. То од Вас очекују и стотине хиљада Кримаца који су за Вас, са надом за стабилност у држави, гласали на председничким изборима. Још увек постоје шансе за очување уставног уређења и јединства Украјине. Сутра већ може да не буде тога. У случају даље ескалације грађанских сукоба, Врховна рада Аутономне републике Крим задржава право да становнике аутономије позове да устану у заштиту грађанског мира и спокојства на [нашем] полуострву.“

Са руског посрбио: Василије Клефтакис

Стање Ствари


[1] Прим. ВК: Од 1954. једностраном одлуком Хрушчова издвојен из састава Руске Федерације и припојен Украјини. Површина око 26 860 км², становништво око 2.000.000, од тога 70% Руса. Сада има статус Аутономне републике у оквиру Украјине.

[2]  Прим. До данас, 18. 2. 2014, јавља се о најмање 9 мртвих у Кијеву.