РИК није уврстила Косово и Метохију у бирачка места

republicka-izborna-komisija-rik

БЕОГРАД– На парламентарним изборима 16. марта грађани ће гласати на 8.262 бирачка места која се налазе на територији Војводине, централне Србије и у заводима за извршење заводских санкција, одлучила је данас Републичка изборна комисија.

Тај број бирачких места не обухвата територију Косова и Метохије, као ни бирачка места у иностранству.

Председник РИК-а Дејан Ђурђевић подсетио је да је рок за одређивање бирачких места 23. фебруар, а да ће у централној Србији, Војводини и у заводима за извршење заводских санкција, укупно бити једно биралиште мање него на претходним парламентарним изборима у мају 2012. године.

На данашњој седници РИК-а донета је и одлука о одређивању координатора РИК-а, којом се, између осталог, овлашћују чланови и заменици чланова РИК-а да као координатори, у име РИК обављају радње везане за организацију и припремање парламентарних избора.

На седници је констатовано и да ће Мисија ОЕБС, односно Ограничена мисија за посматрање избора Канцеларије за демократске институције и људска права Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС/ОДИХР), бити посматрач избора.

РИК је овластио осам представника ОЕБС-а да на парламентарним изборима буду у својству посматрача.

Претходно је Министарство спољних послова упутило РИК-у позитивно мишљење да ОЕБС може да прати изборе у Србији у својству посматрача.

РИК је усвојио и измену одлуке о накнадама материјалних и других трошкова за време одржавања избора, по којој се члану радног тела за рад на пословима везаним за спровођење избора за посланике, утврђује једнократна накнада у износу од 15.000 динара.

За обучавање председника бирачких одбора утврђена је једнократна накнаду у износу од по 15.000 динара и то начелницима општинских и градских управа.

РИК је усвојио и захтев Наташе Грбовић да буде повучена њена кандидатура за посланика на листи „Са Демократском странком за демократску Србију“..

Тиме је констатовано и да се на листи окупљеној око ДС налази 247 кандидата за посланике, а на изборној листи „Са Демократском странком за демократску Србију“, место под редним бројем 197 ће остати упражњено.

Танјуг