Украјина: Троје мртвих, 150 повређених у демонстрацијама

????????

КИЈЕВ – У сукобима између демонстраната и полиције у украјинској престоници Кијеву данас је погинуло најмање троје опозиционих демонстраната, а око 150 је повређено, неки од њих тешко, рекли су лекари из редова опозиције.

Лекари који у пољској болници збрињавају повређене опозиционаре, рекли су да је већина људи повређена шок-бомбама, а да је 30 теже повређених задобило повреде главе и да је једној особи ампутирана рука, јавио је АФП.

Испред украјинског парламента у Кијеву јутрос је дошло до сукоба између полиције и неколико хиљада демонстраната, који су покушали да дођу до зграде парламента како би појачали притисак на председника Виктора Јануковича, али их је спречила полиција која је поставила низ полицијских камиона.

Демонстранти су на полицајце бацали каменице и камене плоче са плочника, запалили три полицијска камиона, а полиција је одговорила испаливши гумене метке и димне бомбе, пренеле су светске агенције.

Око 20.000 углавном мирних демонстраната је јутрос кренуло у протестну шетњу са главног кијевског Трга независности према згради парламента, тражећи гласање о реформама којима би председнику Јануковичу биле смањена кључна овлаштења.

У Кијеву већ готово три месеца трају проевропски протести, покренути након што је Јанукович у новембру одустао од припрема за потписивање Споразума о придруживању с Европском унијом.

Москва: Заоштравање у Кијеву резултат политике Запада

МОСКВА – Званична Москва саопштила је данас да је заоштравање ситуације у центру Кијева резултат попустљиве политике западних политичара, који затварају очи на агресивно поступање радикалних снага у Украјини, пренеле су руске агенције.

„Оно што се дешава директан је резултат политике попустљивости оних западних политичара и европских структура које од самог почетка кризе затварају очи пред агресивним поступањем радикалних снага у Украјини, самим тим подстичући их на ескалацију и провокације легалних власти“, саопштило је руско Министарство иностраних послова.

Москва је позвала украјинску опозицију да одустане од претњи и ултиматума, и да успостави садржајан дијалог са влашћу ради тражења путева изласка земље из дубоке кризе, пренела је агенција РИА Новости.

Констатује се да је у центру Кијева поново заоштрена ситуација.
„Екстремисти, које су опозициони лидери позивали на тзв. миран приступ, туку и засипају камењем полицајце, пале аутомобиле, демолирају апотеку, напали су на седиште Партије региона, блокирали зграду Врховне раде (скупштине). Посланицима се испостављају ултимативни захтеви. Опозиција стање у својим редовима више не контролише“, навео је руски МИП.
„На делу је отворено насиље над правним поретком, па и над здравим разумом“, истиче се у саопштењу које је пренео Итар-Тас с.

Танјуг