Демонстранти заузели кијевско седиште партије Јануковича

?????????????????

КИЈЕВ – Опозициони демонстранти заузели су данас у Кијеву партијско седиште украјинског председника Виктора Јануковича, јавио је новинар агенције АФП с лица места.

Део зграде је у пламену, након што су демонстранти бацали „молотовљеве коктеле“ на њу, након жестоких обрачуна с полицијом у близини оближње зграде украјинског парламента.

Један од лидера украјинске опозиције Виталиј Кличко, данас је – поводом сукоба полиције и демонстраната – позвао полицијске јединице за разбијање демонстрација да се повуку с улице и тако избегну нове конфликте у друштву.
„Апелујем на председника. Одведите специјалне јединице (беркут) и полицајце с улица. Учините то да би нашли излаз из ситуације. То ће бити одлука правог човека“, рекао је Кличко новинарима унутар зграде парламента.

Испред украјинског парламента у Кијеву јутрос је дошло до сукоба између полиције и неколико хиљада демонстраната, који су покушали да дођу до зграде парламента како би појачали притисак на председника Виктора Јануковича, али их је спречила полиција која је поставила низ полицијских камиона.

Демонстранти су на полицајце бацали каменице и камене плоче са плочника, запалили три полицијска камиона, а полиција је одговорила испаливши гумене метке и димне бомбе, пренеле су светске агенције.

Око 20.000 демонстраната је јутрос кренуло у протестну шетњу са главног кијевског Трга независности према згради парламента, тражећи гласање о реформама којима би председнику Јануковичу биле смањена кључна овлаштења.

У Кијеву већ готово три месеца трају проевропски протести, покренути након што је Јанукович у новембру одустао од припрема за потписивање Споразума о придруживању с Европском унијом.

Танјуг