Ексклузивно: Запад отворено штити терористе!

nis-ekspres-podujevo-livadice

Ексклузивно

Викиликс докомуента из Приштине о терористичком акту код Ливадица у СО Подујево 16. фебруара 2001. године !

Запад отворено штити терористе!

Лондон има 700 страница документације о овом терористичком злочину над Србима. – Бритаанци исекли на минут филмску траку тренутка експлозије под аутобус

Више Викиликс докумената је размењено између америчке амбасаде у Приштини и Вашингтона у вези албанског терористичког напада на аутобус код Подујева 16. фебрауара 2001. године. Из тих америчкох докумената се јасно виде идентификовани албански терористи али нечије воље и забране да се цео случај разреши .

Доносимо и први пут екслузивна Викиликс документа о томе.

Класификованo од : КОМ Тина Кајданов ( бивши амерички амбасадор у Приштини прим. З.В.) због разлога 1.5 ( б) и ( д ) .

¶ 1 . ( Ц / НФ ) Резиме : УН на Косову сматра да Британски СИС има у свом поседу 700 – страница извештаја са информацијама које би могле довести до осуде четири особе за убиство српских цивила у 2001 . УНМИК Одељење правде је затражио од британске канцеларије извјештај , предмет нужно потребног редакцији за заштиту извора и метода . Шеф Мисије Велике Британије Блунт каже да је од његове владе тражио тај извештај , али је само нашао краћи документ који је већ достављен . Крај резимеа .

¶ 2. . ( Ц / НФ )/ СПГС Шук је председавао састанком 28. јула са Британским Шефом мисије Давидом Блунтом , AmCit међународни тужилац Thomas Hickman , директора AmCit Al Moskowitz и Annuziata Ciaravolo из УНМИК-овог Одељење правосуђа. DPO је такође присуствовао .

УНМИК покреће предмет против осумњичених за бомбардовање аутобуса који је превозио српске цивиле , који оставио 11 мртвих и 40 рањених у фебруару 2001. године.

¶ 3. . ( Ц / НФ ) Хакман је следеће тачке :

-Велика Британија има посед извештаја 700 – странице о инциденту припремљен од стране особља КФОР-а и Велике Британије , укључујући СИС представнике ;

– Информације у извештају може да доведе до осуде најмање четири од осумњичених у нападу , од којих је један побегао из америчке војног притвора и поново је ухапшен од стране Албанске полиције ;

-Командант Британског КФОР-а у то време је дозволио тројици судија и једаном браниоцу да виде извештај , али не и да копирају или узимају белешке ;

-Извештај садржи анонимне изворе које је УНМИК испитао, а доказа стандардни док они нису једини основ за наредне убеђења ;

-Извештај такође садржи форензички доказ , укључујући ДНК узорак из опушака цигарета пронађених у близини места где је експлозија изазвана ;

– особа из шведског КФОР-а имала је камеру усмерену у аутобус баш кад експлозивна направа је експлодирала . СИС је узео филм и вратио га са једним минутом избрисаним из траке .

– Ако извештај садржи имена сведока , УНМИК тврди да они сада имају капацитет да их заштити, а који им је недостајао у време истраге .

¶ 4. . ( Ц / НФ ) Блант је рекао да је био информисан од Лондона Да Велика Британија није имала такав извештај у свом поседу. Претраживања СИС датотека је открио извештај од 30 страница представљен Комисији за разматрање притвора . Блант је рекао да је Британиски Кфор не би крио форензичке доказе , и да он није имао информације о наводном инциденту са шведском видео траком .

¶ 5. . ( Ц / НФ ) Блант је рекао да ће он те информације послати назад у Лондон да видим да ли било који нови подаци могу бити нови . Он је нагласио да је његова влада имала жељу да помогне тужилаштву и ( кад се обезбеди заштита извора и метода , као и безбедност сведока) онда ће делити све информације са УН .

¶ 6. . ( Ц / НФ ) Коментар : Не знамо шта (ако их има) информација је покренута и задржана у овом случају . То је у нашем интересу да се гоне осумњичени и ми ћемо наставити да пратимо ово питање .

¶ 7 . ( У ) САД, Канцеларија Приштина , овај допис пошаљете специјалном изасланику УН за Косово Марти Ахтисари .

Каиданов

Зоран Влашковић – Срби на окуп

1

2

3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ејупи