Кристофер Дел: Србија мора да се одрекне и институција и избора на КиМ

Del

Да ће после добијања кандидатуре за ЕУ Србија на европском путу добијати још нових услова најбоље сведочи данашње гостовање америчког амбасадора у Приштини Кристофера Дела у емисији „Слободно спрски“ која се емитује на каналима независне ТВ Мреже српских телевизија на Космету и на интернету (www.slobodnosrpski.com).

Србији ће бити понуђен датум почетка разговора за чланство у ЕУ, али ће ту бити још услова: Кристофер Дел

Тако је Дел, између осталог, рекао да је „кандидатура Србије за улазак у Европску унију добра вест и за Косово и цео регион. Знамо какво је искуство из ’90-тих и шта је једна изолована, националистичка, одбачена Србија представљала у региону и то није добра ствар. Зато верујем да ово није важан корак само за Србију“.

На тему могућности да Београд огранизује предстојеће изборе и у јужној покрајини, Дел је подсетио да је „наредни корак да Србији буде понуђен датум почетка разговора“, те да ће ту „бити још услова“. Амерички дипломата одржавање избора види као „директно и флагрантно кршење Резолуције 1244 и да би нанело штету дугорочним интересима Србије“.

– У случају да то ипак покуша, мислим да ћемо, за почетак, одбацити легалност тих избора, уколико буду и одржани. Нећемо прихватити исход таквих избора, да имају било какву демократску или правну ваљаност. Али мислим да нећемо доћи у такву ситуацију. Власти у Београду схватају да је Међународна заједница веома озбиљна када каже да ако се дозволи да се са изборима крене даље, да ће то ићи на штету интереса Србије. Морамо да дамо времена и простора властима у Београду да сами пронађу решења за овај проблем. Али, Београд веома јасно разуме значај ове одлуке – сматра он.

Дел је додао да „Сједињене државе подржавају идеју да читав простор Западног Балкана једног дана постане део Европске уније и НАТО-а, ако саме земље то одлуче“. Коментаришући важност косовског питања на европском путу Србије, Дел је рекао да је замисао да се „обе земље повежу тако да треба да се крећу симултано ка успеху“.

– Стога је резултат овај договор о регионалном представљању за који сматрам да је добар и за Србију и за Косово, којим је, како каже, Приштина „добила много“. – Косово је, како волим да кажем, било принуђено да се ослања на руске бирократе у УН-у, а сада има право да представља само себе, као независна држава. Суверенитет нема везе са симболима, са заставама – закључио је Кристофер Дел, оцењујући да је прича о звездици са фуснотом је „изгледа орасположила људе у Влади Србије, јер су они и даље наставили да говоре како је то оставило питање статуса Косова и даље отвореним“.

– За Косово, укључење Резолуције 1244 у фусноту представља признање Републике Србије да мора да прихвати све услове који произилазе из Резолуције 1244. Београд не може да бира само оне делове резолуције који им одговарају, већ морају да тумаче читаву резолуцију која је на снази, а која такође веома јасно каже, а то потврђује и Међународни суд правде одлуком од пре само годину и по дана, да је неопходно повлачење српске државне администрације са територије Косова, одлучан је Дел.

Размислите добро

Говорећи да се Срби на Косову данас осећају много сигурније, амбасадор Дел је потпуно невероватно навео „добру страну“ хапшења службеника МУП-а у Партешу прошлог викенда.

– Знате ли која је добра страна те приче? Чињеница да је градоначелник Партеша, Србин, веровао косовским институцијама довољно да им се обрати за помоћ. А знате ли која је још једна добра страна те приче? Те институције су га заштитиле без обзира на његову етничку припадност. Заштитиле су га као грађанина ове државе и заштитиле су га као представника институција. Милим да је то проклето добра прича о којој се сада не извештава тачно у српској заједници овде и у самој Србији.

„Самоопредељење“ и Тадић на истој линији?

Реагујући на протесте чланова „Самоопредељења“ поводом постигнутог договора о регионалном представљању Косова, Кристофер Дел оцењује да је тај покрет „на много начина више на линији са Србијом него са Косовом“.

– „Самоопредељење“, рецимо, попут Бориса Тадића, више жели да види Велику Албанију него независно Косово. То је за мене шокантно. Посебно што покушавају да испровоцирају подизање међунационалних тензија и то једноставно иде на руку свима онима који не желе да Косово успе, који не желе да Срби на Косову напредују и који су радије за тензије и насиље из прошлости, изјавио је Дел.