Украјинске власти амнестираће све демонстранте

kijev demonstranti

Украјинске власти данас су саопштиле да ће дати амнестију свим демонстрантима ухапшеним током протеста који су три месеца потресали земљу, што је био кључни захтев опозиције после напуштања јавних зграда.

„Закон о амнестији ступа на снагу сутра, 17. фебруара, и на основу њега ће се одустати од кривичног гоњења оних који су починили преступе“, саопштило је украјинско тужилаштв, преноси АФП.

Више стотина демонстраната у Кијеву раније данас је поставило ултиматум властима тражећи потпуну амнестију опозиционих активиста, само неколико сати након што су напустили градску већницу.

Како преноси АФП, они захтевају безусловну рехабилитацују демонстраната.

„Објављујемо ултиматум властима – ако одмах не прогласите потпуну и безусловну рехабилитацију демонстраната у 2.000 случајева, ми ћемо поново заузети градску већницу“, саопштио је посланик из опозиционе партије Слобода, Андриј Иленко, наводи АФП.

Раније данас, украјински демонстранти напустили су градску већницу, коју су окупирали пре више од два месеца, пошто су власти ослободиле све притворене учеснике протеста.

Вођа протестног покрета Руслан Андријко је изјавио да ће засад демонстранти остати испред зграде пошто се демонстрације против председника Виктора Јануковича настављају.

Градска већница постала је „штаб револуције“ пошто су је демонстранти заузели 1. децембра, након што су безбедносне снаге ноћ разније разбиле демонстрације.

Танјуг