Руси су изабрали

Putin

Владимир Путин нови председник Русије, показују први резултати. Путин победио са 64,4 одсто освојених гласова, саопштила Централна изборна комисија, на основу 50 одсто пребројаних гласова.
Руски премијер Владимир Путин победио је на председничким изборима са 64,4 одсто гласова, показују резултати Централне изборне комисије, после 50 одсто пребројаних гласова.

На другом месту је лидер Комунистичке партије Генадиј Зјуганов који засад има 17,13 одсто гласова, трећи је самостални кандидат Михаил Прохоров са 6,97 одсто, четврти је председник Либерално-демократске партије Владимир Ззириновски са 6,7 одсто, док је последњи лидер Праведне Русије Сергеј Миронов који је добио 3,72 одсто подршке.

Руси су данас бирали председника шести пут од како се распао Совјетски Савез. Победник ће бити инаугурисан у априлу или мају и водиће земљу шест година, уместо четири, колико је до сада био случај.

Одзив бирача износио је више од 70 одсто, што је више него на претходним изборима, саопштила је Централна изборна комисија. У Чеченији, где је обично велика излазност, два сата пред затварање, гласало је око 95 одсто бирача.

Гласала су и три руска астронаута на Међународној свемирској станици и то у тренутку док су надлетали Хаваје, пренели су руски медији.

Најстарији гласач на овим изборима био је 116-годишњи Апас Илијев из Ингушетије. Петоро људи умрло је од срчаног удара на бирачким местима.
међувремену, Централна изборна комисија саопштила је да је њен интернет сајт претрпео хакерски напад у току дана.

„Напад је потекао из Русије, али и из иностранства – западне Европе и Аустралије“, рекао је заменик челника Комисије Леонид Ивлев.

Према његовим речима, рад сервера није угрожен и Комисија ће нормално објављивати вести са бирачких места.

Право гласа има око 110 милиона људи, који гласају на 95 хиљада бирачких места.

Да би се избегле оптужбе за изборну крађу, власти су чак 91 хиљаду бирачких места опремиле веб камерама које прате ток гласања и њихови записи се могу пратити на интернету у целом свету.

Изборе прати чак 300 хиљада домаћих, 700 страних посматрача и 6 хиљада новинара од којих веома бројна полиција није крила хапшења људи који су покушали да демонстрирају близу Кремља, јер су протести дозвољени тек од сутра на договореним местима.