Дачић и Ештонова о ухапшеним српским полицајцима

Дачић и ЕштонМинистар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић  изјавио је да је заједно са председником Србије Борисом Тадићем о ухапшеним полицајцима из косовског поморавља разговарао са високим представником за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

„И Тадић и ја смо то питање изнели Кетрин Ештон, с обзиром на то да узрокује атмосферу која не доприноси побољшању ситуације на Косову и штети заједничком животу грађана. Рекао сам јој да не могу постојати двоструки аршини, али да могу да постоје реципрочне мере“, рекао је Дачић.Он је казао да се не смеју постављати двоструки аршини, нити наш полицајац може да буде ухапшен зато што ради на другој територији.
„Говори се о затварању алтернативних прелаза на северу Косова, а нико не говори о алтернативним прелазима на југу. И Србија то може да уради, али је питање да ли желимо да се свађамо или да регулишемо односе и живот грађана“, рекао је Дачић.
Сви они који раде против интереса Србије, а запослени су у косовским институцијама које не признају Србију, треба да се запитају шта њима може да се деси када уђу у централну Србију, рекао је Дачић и нагласио да у држави мора да постоји ред и Србији нико не може да прети.
„Уосталом, да смо јачи као држава не би нас свако условљавао ни око стицања кандидата за чланство у ЕУ“, навео је Дачић.
Кратка анализа изјаве министра И.Дачића
1. Цитат: Он је казао да се не смеју постављати двоструки аршини, нити наш полицајац може да буде ухапшен зато што ради на другој територији.
Коментар: Заиста је нелогично да је неко наш полицајац и да истовремено ради на другој територији, како каже министар Дачић, и тиме де факто признаје да Косово и Метохија нија наша територија, већ нека друга територија.
2. Цитат: „Говори се о затварању алтернативних прелаза на северу Косова, а нико не говори о алтернативним прелазима на југу. И Србија то може да уради, али је питање да ли желимо да се свађамо или да регулишемо односе и живот грађана“, рекао је Дачић.
Коментар: Оно што је у овој изјави лицемерно и дволично јесте то да српска жандармерија са стране централне Србије повремено затвара алтернативне путеве са севера Косова и Метохије. О каквим алтернативним путевима на југу Србије министар И.Дачић говори, заиста нам није јасно.
3. Цитат: Сви они који раде против интереса Србије, а запослени су у косовским институцијама које не признају Србију, треба да се запитају шта њима може да се деси када уђу у централну Србију, рекао је Дачић и нагласио да у држави мора да постоји ред и Србији нико не може да прети.
Коментар: На кога мисли господин министар опет је нејасно. Да ли на КПС полицију коју истовремено плаћа и МУП Србије, или на Србе који раде у ткзв. косовским институцијама, опет је недокучиво. Једном речју, опет не уводи реципрочне мере шиптарима са Косова, већ Србима.
4. Цитат: „Уосталом, да смо јачи као држава не би нас свако условљавао ни око стицања кандидата за чланство у ЕУ“, навео је Дачић.
Без коментара.
Инфослужба „СРБИНАОКУП“