Хоћемо изборе, нећемо царину

Под називом „Хоћемо изборе, нећемо царину“, данас је у Косовској Митровици на тргу Шумадија одржан митинг на коме су Срби са Косова изразили свој протест у вези све чешћих изјава појединих представника власти из Београда да избори на Косову неће бити одржани, или ће „можда бити одржани уз договор са међународном заједницом“.

На скупу су говорили председник СНВ северног Косова и Метохије Милан Ивановић, функционер ДСС Марко Јакшић, повереник СНС за Косовско-митровачки округ Бојан Јаковљевић, угледни адвокат Горан Петронијевић као и представник СРС Владан Томовић.

Сви говорници су изразили своје негодовање према споразуму Београда и Приштине, који су назвали издајничким и противуставним. Такође, сматрају да они који су овај споразум потписали требају да и пред Богом и пред народом и пред судом за овај издајнички чин одговарају.

Функционер ДСС Марко Јакшић рекао је да је политика коју води ова влада издајничка и истовремено оптужио министра полиције Србије Ивицу Дачића да је управо он наредио уклањање барикаде у међузони на административном прелазу Јариње у ноћи између 22 и 23 фебруара. На истом овом скупу, он је рекао да је народ своју вољу исказао на референдуму и да народ треба да преузме ствар у своје руке. Исто тако он је позвао представнике МУП-а Србије на протест због хапшења и малтретирања њихових колега у Гњиланском крају. Истовремено, позвао је и узурпатора епископског трона епархије рашко-призренске и косовско-метохијске епископа Теодосија да не опструише изградњу руског манастира на северу Косова и Метохије. На крају, позвао је све да се окрену природном пријатељу Русији и будућем председнику Русије Владимиру Путину.

Председник СНВ северног Косова и Метохије Милан Ивановић подсетио је да је иста ова скупштина пре две године расписала изборе на Косову и Метохији и позвао их да то учине и сада. Он је рекао да никада у Србији није било више издајника, а да истовремено живе од те исте Србије. Никада се нису протеривали са Косова и Метохије Владика Артемије и његови монаси, каже он. Између осталог он је навео да смо референдумом рекли не и шиптарским институцијама и издајницима српским, на првом месту Борку Стефановићу и Борису Тадићу. И он је прозвао српску жандармерију за срамну акцију рушења барикаде у међузони и малтретирање младих момака са севера Косова и Метохије. На крају је тражио да уставни суд поништи све неуставне споразуме ове владе и рекао да је „Косово je срце Србије-Живела Србија“.

Председник СНС за косовско-митровачки округ Бојан Јаковљевић рекао је да сви требамо да се укључимо у борбу и да договоре које постигнемо и испоштујемо, тј. да једно не говоримо, а друго радимо. Напоменуо је да без обзира на којој функцији се ко налази, или којој партији припада, да свако треба да се определи за страну, опстанак или неутралност. Неутралност, како каже Јаковљевић значи и сврставање на супротну страну, „а ко је на супртној страни не треба да буде са нама“, каже он. Онда је прочитао говор , или можемо рећи политичко-историјску и истовремено духовну анализу свега онога што је парало и што још увек пара наш српски народ. У свом говору веома често је цитирао Светог Владику Николаја и друге знамените Србе и тиме дао одрђену ноту овом скупу.

Угледни адвокат из Београда Горан Петронијевић је рекао да је северно Косово једина слободна територија у Србији. Иако окружена барикадама и жицама територија је изнутра слободна, јер су слободни људи који живе на њој. И он је истакао да режим из Београда води издајничку политику дајући „нешто“ за „ништа“, тј. део своје територије за папир о кандидатури. Он је истакао да је јединство Срба са Косова и Метохије управо оно што Србима највише треба, ма где живели. На почетку свога обраћања он је рекао да очекује да представници садашње власти заврше у затвору и „на политичкој депонији“, с обзиром на то да су све учинили да Косово и Метохију предају шиптарима.  И он је рекао да Србија треба да тежи Русији и евро-азијској унији, а не европској унији која се налази у некој фази распада. На крају је опет напоменуо да је јединство Срба оно што нам је најпотребније и обраћање завршио речима „доле издаја, живела Србија“.

Представник СРС Владан Томовић је исто тако оптужио власт у Београду за велеиздају, а председника Србије Бориса Тадића и преговарача у дијалогу Београда и Приштине Борислава Стефановића назвао обичним издајницима.

Да напоменемо да је на скупу било присутно неколико хиљада људи и да се заиста осетило јединство присутних Срба. Намеће се утисак да је фалио онај који је био центар и духовни и национални, да је фалио онај који је свему давао тон, да је фалио епископ рашко-призренски и косовско-метохијски сада у егзилу господин Артемије, а што су скоро сви говорници и напоменули.

Инфослужба „СРБИНАОКУП“

У нашим видео вестима можете погледати видео прилог са митинга у целости.