Убијен судија који је демонстрантима одредио кућни притвор

kijev demonstranti

КИЈЕВ – Украјински судија, који је неколицини учесника демонстрација одредио кућни притвор, убијен је у централним деловима земље, саопштило је данас Министарство унутрашњих послова.

У саопштењу министарства се наводи да је Олександр Лободенко (34) убијен у ноћи између понедељка и уторка у централном украјинском индустријском граду Кременчук.

„Он је недавно разматрао случајеве неколико особа које су учествовале у протестима“ и које су оптужене за „окупацију јавних зграда“, додаје се у саопштењу.

Министарство није довело у везу те случајеве и убиство судије, навела је агенција АФП.

Како се наводи, судија је одбио да демонстрантима одреди притвор, већ се одлучио за кућни притвор.

Судије у Украјини су на лошем гласу и често се оптужују за корупцију, указала је француска агенција. Према резултатима недавно спроведене анкете, осам од 10 Украјинаца је рекло да нема поверења у ту професију.

Неколико десетина демонстраната је приведено током протеста који потресају Украјину од новембра прошле године, покренутих када је председник Виктор Јанукович одбио да потпише споразум о придружавању са ЕУ.

Јанукович и Филе о политичкој кризи

Украјински председник Виктор Јанукович и европски комесар за проширење и европску политику Штефан Филе данас су разговарали о решавању политичке кризе у Украјини, јавила је Јануковичева прес служба.

„Две стране су на састанку разговарале о питањима решавања политичке кризе у Украјини кроз свеобухватни дијалог измеду владе, опозиције и грађанског друштва, уз избегавање насиља и екстремистичких акција и поштовање људских права“, наведено је у саопштењу.

Јанукович је истакао активну улогу ЕУ и Савета Европе у трагању за демократским решењем кризе у Украјини, преноси Укринформ.

Две стране су, такође, истакле значај објективне и непристрасне процене политичких процеса у земљи.

Танјуг