Тужитељка Хашког трибунала: Његош славио убијање Муслимана у „Горском вијенцу“

radovan-karadzic

Хаг – Тужилаштво Трибунала на суђењу Караџићу тврдило да је Петар Петровић – Његош у свом епу „Горски вијенац“ „славио убијање Муслимана, односно потурица“.

Тужитељка Катрина Густавсон (Catrina Gustafsson) опширно је цитирала стихове из „Горског вијенца“ током унакрсног испитивања свдока одбране Гојка Кличковића који је у главном исказу поменуо да се Радован Караџић, током рата у БиХ, често позивао на тај Његошев спев.

Заступница оптужбе цитирала је дијалог владике Данила и Вука Мићуновића у којем се – у слободном преводу са енглеског – позива на „чишћење наше земље од неверника“ и каже да „наша битка неће бити окончана док ми или Турци не будемо истребљени“.

По тумачењу тужитељке Густавсон, то је био „позив на етничко чишћење земље од Муслимана“.

Његош у „Горском вијенцу“ „слави убијање Муслимана, уништавање њихових кућа и рушење њихових џамија“, сугерисала је тужитељка.

Ограђујући се да није проучавао Његошево дело, сведок Кличковић који је после рата био премијер Републике Српске, узвратио је да довођење у везу „Горског вијенца“ са злочинима током сукоба у БиХ, „излази из оквира лепог понашања“.

„Ја осуђујем свако разарање и убијање“, казао је сведок, додајући да је Његош описивао историјске догађаје од „пре 200 година“.

На примедбу тужитељке да је сам изјавио да је Караџић „упоређивао Горски вијенац с текућим догађајима“, Кличковић је одговорио: „Не, нисам чуо“.

У додатном испитивању, Караџић који се брани сам, питао је сведока „када је Његош живео и написао свој спев, а Кличковић је одговорио: „У време турског надирања и освајања Балкана и чињења великих злочина и скоро уништавања хришћанства“, додајући да су „Његош и владика Данило били на својој земљи“.

Прецизирајући да је „Горски вијенац“ написан у 19. веку и да описује догађаје из 17. века, Караџић је слободарску поруку спева илустровао стиховима: „Тирјанину стати ногом за врат… то је људска дужност најсветија“ и „Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом“.

Бивши председник РС оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање припадника мировних снага УН за таоце, 1992-95. године.

Караџић је данас пред судије извео и заштићеног сведока КW-545 који је говорио на седници затвореној за јавност.

Суђење се наставља сутра.

Бета