Да ли је Косово на путу да постане «српска дијаспора»?

izdajnik dacic preti srbima sa kim

Премијер Србије Ивица Дачић је јуче на седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној ситуацији на Косову упозорио Приштину да спремност Србије за дијалог и компромис не тумачи као њену слабост, али чини се да су албанска страна и западни центри моћи управо тако схватили потписивање Бриселског споразума. Наиме, не само да политичари из Приштине сматрају да ће косметски Срби на предстојећим изборима за Скупштину Србије бити третирани као дијаспора, него је очигледно да тако мисле и званични представници Европске уније и ОЕБС-а, од којих се тражи помоћ у њиховом организовању.

Да су званичници из Приштине заиста осокољени српским учешћем у бескрајним рундама бриселских разговора које строгим погледом надзире Грофица Ештон, показују њихове изјаве да неће дозволити отварање бирачких места за српске изборе на Косову као 2012. године, него само некакве «центре за прикупљање гласова и њихов транспорт у Србију», и то на основу двојног српско-косовског држављанства. Наравно, ако би заиста било тако, то би онда значило да Срби на Космету живе у иностранству, једнако као на пример Срби у Канади или на Новом Зеланду.

Међутим, оно што забрињава много више, то је такорећи истоветни став Европске уније, а то се може закључити из раније изјаве специјалног представника ЕУ на Косову Самуела Жбогара – да Срби имају право гласања за парламент Србије пошто, како је дословно казао – «има грађана који истовремено имају косовско и српско држављанство». А после онога што је процурело у јавност, управо је Европска унија предложила да на гласачким листићима пише „српска дијаспора“. Дакле, да ли после тога остаје икаква сумња у став Брисела да је Косово независна држава?

А када је реч о ОЕБС-у, коме ће се српска влада обратити да организује изборе у јужној покрајини, и његова пристрасност је већ добро позната. Подсетимо се само сведочења несуђеног градоначелника Северне Митровице Крстимира Пантића, који је изјавио да су представници ОЕБС-а преварили Србе, јер су после недавних локалних избора узели изборни материјал и налепили на њега грб Косова и натпис Република Косово, чиме су директно признали Косово као независну државу.

Према томе, чини се да не остаје пуно недоумица око тога да ће Европска унија и ОЕБС, када их српска влада позове да организују предстојеће изборе на Космету, то протумачити искључиво на свој начин, односно као гласање српске дијаспоре у страној земљи. Дакле, чини се да је Ивица Дачић на јучерашњој седници Савета Безбедности узалуд упозоравао Приштину и њене спонзоре, пошто га они очигледно нису ни слушали. А такорећи једини који га је слушао и дао му подршку, био је представник Руске Федерације Виталиј Чуркин, који је без увијања поновио да „Русија подржава суверенитет и територијални интегритет Србије“.

Међутим, вероватно ће по инерцији да се настави самозаваравање да су Европска унија и ОЕБС статусно неутрални, и да њихов позив у помоћ да организују изборе на Косову не значи још једно пристајање на ново тумачење реалности. А та реалност из њихове визуре значи само једно – да српско Министарство за Косово и Метохију убудуће треба да се зове Министарство за дијаспору.

Ратко Паић / Глас Русије