АМЕРИЧКА ДЕМОКРАТИЈА И СЛОВЕНСКИ ВАРВАРИ

nuland kiev

Можеш да причаш шта хоћеш, али – Словени су варвари! Није чудо што је Џон Мекфол, амбасадор САД у Русији, обавештавајући јавност о свом скором одласку из Москве, рекао – па то је варварска земља.

И заиста, зар би било која цивилизована земља у свету код себе примила издајника Америке Едварда Сноудена? Ни једна друга земља га не би прихватила. Немци би Сноудена испоручили из принципијелних савезничких разлога, Италијани за скромну надокнаду, а Пољаци – можда би га сами поставили на сто за черечење и замолили да саопшти то што још није саопштио.

А руски варвари су му омогућили да и надаље настави рад на издаји најдемократскије земље на свету.

Шта раде ти Руси! Ето, цивилизована Америка је прислушкивала читав свет, па ни један разговор није објавила! Све је тајно. А Украјинска служба безбедности је прислушкивала само разговоре помоћника америчког државног секретара Викторије Нуланд са америчким амбасадором у Кијеву Џефри Пајатом, па су одмах ставили видео снимак на интернет. Додуше, не зна се тачно да ли је то била баш СБУ, вероватно јесте.

Тако не раде цивилизоване обавештајне службе! Како се сада осећају госпођа Нуланд и господин Пајат? Колико јуче они су тврдили да ни на који начин нису умешани у догађаје у Украјини. При том се кунући на Библију, Устав САД и Повељу УН. А сада, захваљујући видеу на интернету, благо речено, они су у блату од главе до пете. Испоставило се не само да су умешани, него су они и припремили сву ту кашу. Вође украјинске опозиције они користе као адуте у шпилу карата и да кажемо отворено, нису се баш ласкаво о њима изражавали. Са друге стране, како се може другачије и односити према марионетама? Како их у сличним разговорима удостојити назива “озбиљних политичара”?

Да кажемо без увијања, још је и добро што су оговарали своје најближе сараднике из ЕУ, који изгледа нису знали ко је главни на Мајдану. Да, скандал, какав скандал! А све због нецивилизоване украјинске специјалне службе која апсолутно не поштује људска права на приватне разговоре.

Сада је Председник Виктор Јанукович полетео за Сочи код Председника Владимира Путина и највероватније ће са њим поделити утиске о томе за шта га сматрају прекоокеански добротвори. Тешко је чак и претпоставити какве ће речи употребити у тој епизоди разговора.

Потом ће се Јанукович вратити у Кијев и замолити господина Пајата да се врати кући код маме и тате ради узимања допунских часова из васпитања. А можда ће господин Д. Пајат, као и господин Д. Макфол, сам одлучити да напусти ту варварску земљу. Ионако у њој ништа не иде како бисте желели.

Дмитриј СЕДОВ / ФСК