„Процурела“ информација о потерници за Насером Орићем

naser-oric

БЕОГРАД – Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је данас да га не радује што је податак о расписивању Интерполове потернице за ратним командантом некадашње Армије БиХ Насером Орићем изашао у јавност, јер је како каже, било шансе да дође у Србију и буде доступан правосудним органима.

„Овако, направљена је велика штета и остаје само да се са колегама из БиХ наставе разговори о овом случају“, рекао је Векарић за РТС.

Векарић је навео да је Орић долазио у Србију и да је информација о захтеву за расписивање Интерполове потернице због ратног злочина само нанела штету у овом случају.
„Не радује што је ово изашло у јавност, он је имао комуникацију у Србији и било је шансе да дође и буде доступан правосудним органима. Овако, у предфази, пре црвене потернице, изашло је у јавност и само је нанело штету“, рекао је Векарић.

Према његовим речима, Орић је у Србији комуницирао са људима који су били предмет интересовања у потрази за Ратком Младићем.
„Не могу да анализирам где је процурело, али делимично знамо штету предмета. Направљена је међународна турбуленција, имате председника који прима Насера Орића у свом кабинету“, истакао је Векарић.

Он је истакао да постоји званичан одговор дирекције која се бави потерницама да он не може бити изручен Србији, као и да сада остаје могућност, на основу Протокола о сарадњи са БиХ, да се са тамошњим колегама наставе разговори о овом случају.

Оно што се званично може рећи јесте да је могуће разговарати о уступању доказа босанској страни, али је протокол заснован на добровољности и питање је хоће ли БиХ употребити те доказе, истакао је Векарић.

Српско Тужилаштво саопштило је прошле седмице да води истрагу о убиству цивила српске националности за које се сумњиче Орић и још четворица његових сарадника.

Коментаришући сазнање да се неколико полицајаца из Србије сумњичи за учешће у отмици у Штрпцима, Векарић каже да је очигледно да су они који су имали задатак да штите, уствари помагали да се отмица путника из воза изврши. Путници су легитимисани и на неки начин вршена је тријажа, ко има какво презиме и име, а након тога није заустаљен воз, није урађен увиђај, нису саслушани пописани сведоци, за то неко мора да одговара, истакао је Векарић.

Тужилаштво изненађено притвором Ивановића

Векарић је истакао да је Тужилаштво за ратне злочине изненађено одређивањем притвора лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу.
„Ми смо апсолутно изненађени јер Ивановића нисмо имали ни у једном предмету ни у трагу, нити сам негде чуо да је он поменут“, рекао је Векарић.

Он је навео да је Умник радио исту овакву истрагу пре неколико година и није нашао ниједне доказе истичући да не зна каквим сада доказима могу да располажу.

Према његовим речима, сарадња са Еулексом је иначе одлична, али у овом случају није било никаквих информација и Еулекс је био поприлично затворен.

Танјуг