Зашто нестају наши исељеници у САД: Срби брзо постају Американци

србин индијанац

Вашингтон – Недавно објављивање званичних података из пописа 2011. године, по којима у САД има само 176.666 Срба, а чак 434.425 Хрвата, 179.806 Словенаца и 182.423 Албанаца, озбиљно је узнемирило припаднике српске заједнице у Америци.

„Зар нас да има мање од Албанаца, па то је невероватно!? Мора да је нека грешка у бројању“, прва је реакција српских патриота у САД.

Изненађење је утолико веће јер Срби говоре како их је у Америци цео милион, како је Чикаго са 300.000 житеља највећи српски град у дијаспори и како су Срби са 11 добитника Оскара и пет Пулицерових награда један од најуспешнијих досељених народа у САД.

„Све ове српске бајке су сада срушене, јер је званична статистика показала да су Срби мали народ у Америци. И да нестају у овој огромној земљи од 307 милиона становника. За нестајање Срба криви су прво лош амерички приступ националном питању приликом пописа становништва, а потом и српска потреба ка скривању у америчком друштву“, каже др Мирослав Божиновић, политички аналитичар из Детроита и власник сајта „Сербијана“.

Наиме, у САД се на претходном попису национално порекло утврђивало питањем „којим језиком говорите у кући“? Тада се 360.000 људи изјаснило као Срби. Код пописа 2011. тог питања није било, већ је на иницијативу Конгреса српског уједињења уведена могућност да у ставци „остали“ наши људи могу да упишу да су Срби.

„Необавештени Срби су се изјашњавали као „белци европског порекла“, а не као Срби. Друге нације су боље организоване, па је, на пример, пописано 50 милиона Немаца, 37 милиона Ираца и 18 милиона Италијана. Као Американци изјаснило се око 19 милиона грађана, јер чак 109 милиона житеља САД није изашло на попис“, каже др Божиновић.

На статистичкој карти САД јасно се види да највећи број Срба живи у источним државама Илиноис, Висконсин, Индијана, Мичиген, Њујорк и Пенсилванија. А потом у државама Охајо, Калифорнија, Флорида, Тексас и Колорадо. У Чикагу је данас свега 70.000 Срба, а у Кливленду 20.000, где у две парохије СПЦ има око 1.000 православних верника. СПЦ у САД има педесетак храмова.

Како тврди Бојан Богдановић, бизнисмен из Калифорније, српске цркве, као главно стециште наших досељеника, постале су и место за свађе старе четничке и нове демократске емиграције, што је утицало на одрођавање Срба.

„Увек када стари емигранти причају како су се они мучили да створе српску заједницу, како су тешко радили по челичанама, како су подизали своју бројну породицу и парохију, млади досељеници одбијају да их слушају или их грде, јер су они изабрали лакши пут асимилације да остваре амерички сан“, објашњава Богдановић.

А то значи да Срби брзо и лако узимају америчка имена. Сваки други Србин је постао Мајкл или Џон. А када добију америчко држављанство, из своје куће избацују српску и стављају америчку заставу.

Др Борко Ђорђевић, из Палм Спрингса, то сликовито објашњава:

„Децу не уче српски, а унуци им и не знају шта је то Србија. У Палм Спрингу од хиљаду Срба само ја нисам променио име. Наши људи воле тако да се удварају Америци, а не знају да је Американцима најважније да као странац имаш „зелену карту“ и да плаћаш порез, а не то којој нацији припадаш.“

Наши саговорници примећују да је „нестајање“ Срба последица и америчког медијског рата, хрватског и албанског лобија, али и лошег рада наше државе, која скупо наплаћује српске пасоше и српско држављанство.

„Ми Срби смо у Америци усамљени и без подршке наше државе. Све је то довело до тога да се наши људи не изјашњавају ни као Американци српског порекла, већ најчешће кажу да су Американци“, прича Мирослав Банџа, Новосађанин из Њујорка.

Пола милиона Срба

„У Америци има пола милиона Срба, јер поред 176.666 декларисаних Срба, сви они који су се у попису изјаснили као Југословени, њих 325.451, нашег су порекла“, тврди Миле Николић, хуманитарни радник из Калифорније.

Губљење народа

Дошло је време када се све мање Срба у САД поистовећује са српским народом у матици. Млади Американци српског порекла не говоре српски и ретко иду у нашу цркву. Када их питате одакле су, одговарају да је „још њихов прадеда дошао ту“, али не знају да кажу из које српске земље су стигли њихови преци – тврди Бојан Богдановић, из Лос Анђелеса.

Марко Лопушина / Новости