Мађарски академик: Војводина је опстајала захваљујући спољним силама. Сада је ситуација другачија

madjarska-zastava

На живот Мађара у Војводини неће утицати измене Статута АПВ ни у случају кад би се расправа о статуту одужила на више година па чак и када би због тога била сужена ефикасност покрајинских органа, оценио је сарадник Института за мањине Истраживачког центра за друштвене науке Академије наука Мађарске Јанош Векаш.

Академик Векаш, иначе пореклом из Војводине, изјавио је агенцију МТИ да након мишљења Уставног суда Србије од 5. децембра прошле године две трећине Статута Војводине треба изменити, јер их треба ускладити са Уставом Србије.

Експерт Института за мањине у Будимпешти објаснио је да су у настајању и одржавању Војводине главну улогу одиграле спољашње силе.

– Ова регија (Војводина), створена Тријанонским уговором, могла је да опстане само у Титовој Југославији, јер је била средство за равнотежу власти унутар федерације. Сада су ти спољашњи фактори постали другачији и правна регулатива се прилагођава садашњој ситуацији. Иначе, за остваривање Статута Војводине ни до сада нису били обезбеђени услови, Покрајина није имала своје оригиналне изворе, нити је имала законодавно право. Дакле, чувари јединства српске нације нису имали разлога за негодовање ни до сада – рекао је Јанош Векаш уз опаску да је натезање због аутономије Војводине служило за постискивање захтева за самоуправу мађарске заједнице.

Блиц