Момчило Вуксановић је доказ зашто опозиција не може да сруши ДПС

дедеић добрило

Непостојећи предсједник фиктивног Српског националног савјета Момчило Вуксановић нема разлога за еуфорично славље након пресуде Управног суда којом је поништена одлука Министарства за људска и мањинска права поводом његове приватне ,,електорске скупштине“ јер слиједи још пар одлука Управног суда поводом жалби Српске листе, али и процесуирање кривичних пријава.

Желим да подсјетим да је изборни процес за нови сазив Српског савјета, између осталог, ,,протекао“ тако што од Министарства за људска и мањинска права као од надлежног државног органа, који је расписао и организовао изборе, ми из Српске листе нисмо добили ни једно једино решење или одлуку. Чак ни акт да се поништавају кандидатуре наших електора, иако је Сабахудин Делић правним заступницима Српске листе још у јуну прошле календарске године обећао да ће Министарство уредно доставити законом предвиђену документацију Српској листи која је осталала заробљена у канцеларији у коју су привођени и саслушавани наши електори. То се, нажалост, није десило, нити нам је дозвољено да лично преузмемо документацију.

Овакво кршење законске процедуре и оваква крађа незабиљежена је у пракси на било којим изборима, у било ком систему, без обзира на ниво демократије у друштву. Још се није десило да неки државни орган, у конкретном случају Министарство за људска и мањинска права које природом уставних и законских обавеза штити права мањинских заједница, учествује у дискриминацији више од стотину људи и изиграва њихову могућност да формирају свој национални савјет. Такође, до сада није регистрован случај да буде покрадено 60 одсто укупног резултата на неким изборима.

Зато је смијешна Сабахудинова најава да ће наводно поднијети тужбу Врховном суду поводом одлуке Управног суда од 25. децембра 2013. године по жалби Момчила Вуксановића.  Ријеч је о унапријед испланираном сценарију кога су осмислили представници Министарства, један од лидера ДПС-а, челници ДПС-а у Подгорици и Момчило Вуксановић.

Исти онај Вуксановић који је минирао преговоре за формирање Српског блока на изборима у октобру 2012. године када је од мене и Предрага Поповића, лидера НС, у присуству још пет преговарача, као свој политички услов за учешће у коалицији Српска слога тражио да уградимо програмску одредбу по којој смо обавезни да, након избора, уђемо у коалицију са ДПС-ом и да то јавно, у кампањи, кажемо бирачима. Након што је спријечио учешће свих српских ванпарламентарних странака у јединственом савезу Српска слога, ДПС му је вратио услугу дозвољавајући да ликвидира Српски савјет као инситуционалну адресу и претвори га у приватну фирму.

Вуксановић се, подсјећам, са још једним Мугошиним ,,Србином“, када је ДПС понудио Србима да покупе мрвице у власти аутоматски огласио, прије мјесец дана и прихватио такву понуду за што је награђен са 64.000 евра од стране Фонда за мањине.  Ако се има у виду да је Вуксановић некада био функционер СНП-а, онда је потпуно јасно зашто опозиција никада не може срушити ДПС. Захтјев за нових 100.000 евра кога је Вуксановић упутио Министарству за мањине свједочи чему се радује и нада човјек који је с ДПС-ом на ,,извол’те“.

Ипак, нити ће ДПС вјечно, нити Вуксановићу може бити срећно оно што је отуђио када су у питању паре за српске пројекте или искасапљена документација електора СЛ. Све и да домаће судске инстанце легализују пљачку коју је организовао Сабахудин Делић, Суд у Стразбуру се не може потплатити дијељењем средстава као што је то редован циклични случај на релацији Момчило Вуксановић – Сабахудин Делић – ,,Српски“, Ромски и Хрватски савјет – приватне фирме и вијећа којима командују поглавице.

Одлуку Управног суда поводом жалбе интересне групације Момчила Вуксановића не желим коментарисати. Не зато што немам став о пресуди, него зато што не желим да тај став буде третиран као подстицај или притисак на Управни суд до тренутка када се пред овом судском инстанцом окончају два поступка којима Српска листа тражи да се заштите ускраћена права нашим електорима.

Зато смо сигурни да ће Управни суд што прије донијети одлуку у случају електора СЛ, када је већ донио за групацију Момчила Вуксановића, како би процес био комплетиран, а Савјет формиран на коректан, односно правно једино могући начин с обзиром да избори, дефинитивно, након пресуде Управног суда, неће бити поновљени.

Добрило Дедеић, предсједник Српске листе

Подгорица, 30. јануар 2014