Кривокапић на фресци која приказује пакао

KRIVOKAPIC

ПОДГОРИЦА – Председник црногорског парламента Ранко Кривокапић осликан је на једној од фрески Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици, на којој је приказан пакао.

Подгорички парох Велибор Џомић казао је да је Кривокапић своје место “у паклу” обезбедио “неуспелим покушајима прогона Митрополије црногорско-приморске”.

Према његовим речима, у Саборном храму у Подгорици има на живопису и оних који су се прославили неуспелим покушајима прогона Митрополије, а посебно свештеника и монаха у време изградње храма.
“Има их више, али у ликовном смислу савремене персонификује лик чувеног европејца Ранка Кривокапића, сходно заслугама, насликан је у оквиру композиције пакла”, казао је Џомић листу “Вијести”.

На фресци, која осликава пакао, осим Кривокапића, насликани су и Карл Маркс, Фридрих Енгелс, Јосип Броз Тито..

krivokapic u paklu

 

krivokapic u pklu mali

Медији су раније објавили да је на ктиторској фресци у храму Христовог васкрсења у Подгорици осликан лик сличан премијеру Милу Ђукановићу, али Џомић није желео ни да потврди, ни да демантује да је у питању актуелни председник Владе Црне Горе.
“Има неких који у једном лику на ктиторској фресци препознају Ђукановића, а други не. То је и разумљиво, јер фреске, поред своје сакралности, имају и уметнички израз тако да није чудно да се деси да неки једно дело посматрају на један, а други на други начин. Или, што би се рекло у оној песми – можда јесте, можда није”, казао је Џомић.

Он је позвао све које интересује да ли се на ктиторској фресци налази и лик Ђукановића да дођу у Саборни храм Христовог васкрсења и сами погледају.

На ктиторској фресци, која се налази у близини главног улаза, осликано је како митрополит Амфилохије предаје храм Исусу Христу.

На истој фресци осликани су и покојни патријарх Српске православне цркве Павле са ореолом свеца, покојни патријарх московски Алексиј, покојни архиепископ атински Христодулос, архитекта храма Предраг Ристић, протомајстор Момчило Станојевић, свештеници и народ.

На фрескама се свеци сликају са ореолима, а ктитори без ореола. Камен темељац за изградњу храма 9. августа 1993. поставила су три патријарха, васељенски Вартоломеј, српски Павле и московски Алексиј.

Храм Христовог васкресења грађен је две деценије, а освештан је 7. октобра прошле године у оквиру обележавања 1.700. годишњице Миланског едикта.

Танјуг