НАТО најбољи чувар безбедности и интегритета Црне Горе

crna gora kosovo

ПОДГОРИЦА – Црногорска владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) оценила је да је чланство у НАТО најбољи начин очувања безбедности, територијалног и државног интегритета Црне Горе.

У саопштењу са синоћње седнице Главног одбора ДПС-а, наводи се да је приступање НАТО за укупно црногорско друштво најбољи, најефикаснији и најисплативији начин трајног очувања безбедности, територијалног и државног интегритета, те да обезбеђује дугорочну политичку и економску стабилност.

Главни одбор ДПС-а је одлучио да председништво странке направи акциони план учешћа те партије у процесу јачања подршке грађана Црне Горе НАТО интеграцијима.
“ДПС се определила да кроз још већи ангажман своје партијске инфраструктуре допринесе обезбеђивању континуираног демократског дијалога и пуне подршке грађана за приступање НАТО, у коме ће Црна Гора имати једнака права као и све остале државе чланице савеза”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је опредељење ДПС-а да, кроз широк дијалог са свим грађанима, без обзира на политичко опредељење, представи све бенефите које доноси чланство у НАТО и да пружи утемељене аргументе и одговоре на свако питање.
“Као најбоље организована политичка странка у овом делу Европе и странка која ужива доминантно поверење црногорских грађана, ДПС се определила да кроз још већи ангажман своје партијске инфраструктуре допринесе обезбеђивању континуираног демократског дијалога и пуне подршке грађана за приступање НАТО”, стоји у саопштењу.

Црна Гора се тренутно налази у Акционом плану за чланство (МАП), који се сматра предворјем пуноправног чланства у НАТО.

Наредни самит Алијансе биће одржан у септембру ове године у Великој Британији, а црногорски званичници су изразили очекивање да би та држава на том скупу могла да добије позив за чланство.

Већина грађана Црне Горе, према последњем истраживању јавног мњења, противи се уласку те државе у НАТО.