На ктиторској фресци у храму Христовог васкрсења у Подгорици и лик Ђукановића?

freska u podgorici

ПОДГОРИЦА – На ктиторској фресци у храму Христовог васкрсења у Подгорици осликан је лик сличан премијеру Милу Ђукановићу, а подгорички парох Велибор Џомић није желео ни да потврди, ни да демантује да је у питању актуелни председник Владе Црне Горе.

„Има неких који у једном лику на ктиторској фресци препознају Ђукановића, а други не. То је и разумљиво, јер фреске, поред своје сакралности, имају и уметнички израз тако да није чудно да се деси да неки једно дело посматрају на један, а други на други начин. Или, што би се рекло у оној песми – можда јесте, можда није“, казао је Џомић.

Он је позвао све које интересује да ли се на ктиторској фресци налази и лик Ђукановића да дођу у Саборни храм Христовог васкрсења и сами погледају.

„У сваком случају, имају гарантовано право на сопствени доживљај“, казао је Џомић листу „Вијести“.

Он је истакао да није непознато да је Влада Црне Горе велики добротвор Саборног храма у Подгорици.

„Није непознато да је Влада Црне Горе велики добротвор Саборног храма у Подгорици, као што није непознато ни то да је митрополит Амфилохије, на пријему патријараха код премијера, Влади Црне Горе уручио и грамату за учињено доброчинство. На исти начин су одликовани и други који су, сходно својим могућностима, помогли завршетак изградње храма“, навео је Џомић.

Упитан да ли има и неких других политичара у живопису, он је казао да их „има на различите начине“.

„Неки су се својим прилозима уградили у лепоту храма и тако се налазе у њему. Има, међутим, и оних који су своје место у живопису обезбедили атаковањем на цркву у времену које је иза нас“, рекао је Џомић.

На ктиторској фресци, која се налази у близини главног улаза, осликано је како митрополит Амфилохије предаје храм Исусу Христу.

На истој фресци осликани су и покојни патријарх Српске православне цркве Павле са ореолом свеца, покојни патријарх московски Алексиј, покојни архиепископ атински Христодулос, архитекта храма Предраг Ристић, протомајстор Момчило Станојевић, свештеници и народ.

Танјуг