Заказана „Парада поноса“ 2014.

parada-ponosa

Трећа узастопна забрана Прајда у Београду први пут у Србији подигла је ЛГБТ заједницу. До сада недовољно видљива, затворена и подељена, ЛГБТ заједница у Србији се побунила и рекла одлучно НЕ ускраћивању основних људских права и слобода.

Од 2009.године постоји настојање ЛГБТ активиста да се у Београду одржи Парада поноса. За то време она је четири пута забрањена, а 2010.године Парада, иако одржана под покровитељством државе, резултирала је великим нередима што је појачало негативну слику о ЛГБТ заједници у Србији.

Спонтана акција која се десила 27.септембра ове године повратила је достојанство ЛГБТ заједници: она је преузела своја права у своје руке! Одлучили смо да вратимо понос ЛГБТ заједници, да захтевамо поштовање наших права, да вратимо Прајд у време које му припада и на улице на којима ће нас грађани видети. Нема више повратка у тишину, нема повлачења.

Управо зато, Парада поноса Београд је заказала Недељу поноса 2014, која ће бити одржана од 25. до 30.маја наредне године, а протестна шетња заказана је за 31.мај на релацији Славија – Трг Републике.

Људска права не треба да буду део политичких калкулација и манипулација. ЛГБТ заједница је одлучна да се бори за своја права јер само поштовање свих мањинских група може да доведе до поштовања права свих грађана Србије.

Парада.рс