Вучић: Данас је много лепо било бити грађанин Србије у Бриселу

vucic-aca-izdajnik

Преговори са Европском унијом почеће отварањем поглавља 23 и 24, која се односе на правду и безбедност, рекао вицепремијер Александар Вучић. Више се нико према Србији не односи туторски већ са поштовањем, Србија је данас поуздан партнер, навео је Вучић у интервјуу за РТС.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да ће преговори са Европском унијом почети отварањем „најтежих“ поглавља 23 и 24, која се односе на правду и безбедности.

„За нас је важно да ћемо кренути са отварањем поглавља 23 и 24, оно што су многи остављали за крај, најтеже степенице мораћемо да прескачемо на почетку“, рекао је Вучић за Дневник РТС-а.

Вучић је оценио да су данас грађани Србије добили другачију и бољу будућност него пре неколико месеци, као и да је Србија стожер стабилности коју „нико не може да заустави“.

„Мораћемо себе да мењамо, много више да радимо и направимо да наша кућа буде боље место за живот наше деце, да имамо бољу перспективу, обезбеђеније школе и болнице, више радних места, што ће бити и сигнал инвеститорима да улажу“, рекао је Вучић.

Истакао је да Србија свој посао у преговорима са ЕУ може да заврши до 2018. године, а потом је на државама чланицама да одлуче када ће примити Србију у своју заједницу.

„Кад тај посао завршимо имаћемо правно уређену државу у којој ће владавина закона бити најважнији принцип. Имаћемо систем и институције које ће радити свој посао, без обзира на то која је странка у власти, а која у опозицији“, сматра Вучић.

Вучић се захвалио председнику Србије Томсилаву Николићу, премијеру Ивици Дачићу и свима који су „огорман труд уложили“ на европском путу Србије.

Вицепремијер је подсетио да је данашњој међувладиној конференцији у Бриселу присуствовао највећи број министара држава чланица у односу на и једну другу међувладину конференцију до сада, а посебно истакао важност доласка немачког министра.

„Сви они су дошли и у суперлативу говорили о Србији. Они рачунају на Србију у будућности. То је велика тековина за грађане Србије. Данас смо били сви поносни на своју земљу и на нашу тробојку у Бриселу. Данас је много лепо било бити Србин и грађанин Србије овде у Бриселу, што није увек случај“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, на међувладиној конференцији се видело да се у унутрашњим питањима нико према Србији није односио туторски или као према „банана-држави“, што показује да се однос према њој променио.

(РТС)

Александар Вучић: Следе припреме за отварање Поглавља 23 и 24 и скрининг

БРИСЕЛ – Први наредни кораци Србије на пољу европских интеграција биће припреме за отварање Поглавља 23 и 24 и скрининг, али сва наша пажња биће усмерена на економски напредак земље, поручио је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић након што је Србија и формално отворила приступне преговоре са ЕУ.

„Оно што људе у Србији занима јесте економија и ми ћемо се бавити економијом и напретком Србије, запошљавањем и радним местима и сву енергију ћемо усмерити на то“, рекао је Вучић у изјави за Танјуг.

Говорећи о томе шта за њега лично значи данашњи дан и међувладина конференција Србија-ЕУ ,Вучић је рекао да је то „једно добро пролазно време“ на путу којим је Србија кренула и које потврђује да не напредујемо лоше.

„Али надам се да можемо брже и боље“, истакао је он.

Према његовим речима, ово је добар дан за Србију и наш народ.

Подсетивши да је све што је у претходном периоду рађено захтевало велике напоре и подразумевало тешкоће, Вучић је додао да је данас на међувладиној конференцији било свечано, а да се о Србији говорило другачијим језиком.

„Србију посматрају као поузданог и доброг партнера а ми из тога треба да извучемо корист за наш народ – да људи живе боље, да имају боље школе, болнице, више компјутера, да мењамо себе, будемо марљивији“, закључио је Вучић.

Танјуг