Филе: Косово и даље у центру преговора са ЕУ

филе

БРИСЕЛ – Комесар за проширење Европске уније Штефан Филе изјавио је за Танјуг уочи сутрашње међувладине конференције да Србији тек предстоје бројни изазови на путу европских интеграција.

„Нема времена за опуштање“, рекао је Филе, који ће сутра уз грчког шефа дипломатије Евангелоса Венизелоса и чланове дипломатског кора предстаљати ЕУ на међувладиној конференцији.

Он је у разговору за Танјуг указао да ће Београд морати да остане потпуно посвећен нормализацији односа са Приштином и да настави са применом Бриселског споразума, као и да појача рад на приближавају европским стандардима, као и на реформама, поготово кад је реч о владавини права.
„То ће бити захтеван процес“, упозорио је комесар.

Он је подсетио да ће процес нормализације бити покривен поглављем 35, хоризонтално у вези са осталим поглављима, а чији ће садржај бити детаљно представљен током предстојећег скрининга.
„Министри Европске уније су се сложили да нормализација треба да иде руку под руку са преговорима о придруживању и да би на крају требало да дође до свеобухватне нормализације, а то захтева да се ово питање решава рано путем преговора“, истакао је он.

Упитан да прокоментарише примедбе да ЕУ у процесу европских интеграција Србије пренаглашава косовско питање и тиме ставља унутрашње реформе у други план, Филе је одговорио да то уопште није случај.
„Напротив, унутрашње реформе у домену владавине права и успостављању тржисне привреде представљају срж преговора о придруживању“, указао је комесар и додао да би српско јавно мнење требало да буде у току са напретком у овим питањима.

Филе је не питање о стању медија у Србији, на које је у прошлогодишњем извештају Европске комисије било доста примедби одговорио да је Влада, додусе веома споро, почела да утврђује своје приоритете у вези са тим.

„Почело се са применом медијске стратегије, а уз међународну подршку и савете спремају се предлози сета нових закона о медијима“, рекао је он.

Комесар није желео да коментарише спекулације о превеременим изборима у Србији уз констатацију да, колико је њему познато, одлука о томе још није донесена, а да је она у потпуности у рукама српских политичара.
„Независно од тога, ЕУ очекује да Србија остане потпуно посвећена спровођењу реформи и дијалогу, а правовремена и доследна имплементација је од кључног значаја“, истакао је он.

„Политичари не би требало да скрећу пажњу са тог циља“, закључио је Филе.

Танјуг