Нојкић: Срби на КиМ пред изазовима, Вулин само прави штету на Косову

nojkic

Срби, пре свега они на северу КиМ, морају да се суоче да ће морати да примењују законе Косова, да су на изборе изашли по косовским законима и да ће морати да их поштују. Такође, и са чињеницом да ако јединствено изађу на косовске парламентарне изборе, да ће полагати заклетву која се битно разликује од оне на локалном нивоу, каже за „Вести“ Ранђел Нојкић, лидер СПО на Косову.

Он још додаје да у Заједницу српских општина верује, али не и првом човеку Канцеларије за КиМ – Александру Вулину.

У кампањи се није спомињало спровођење косовских закона?

– Кампања је потпуно погрешно вођена, пре свега стављена је на одговорност једном човеку, министру без портфеља Александру Вулину и Канцеларији за КиМ. Нормално је што су подржавали једну опцију, али не што су пљували све остале политичке странке, па данас имамо ситуацију да управо са њима морају да праве коалиције. „Српска“ нигде није освојила већину да самостално формира власт. Вулин заиста има контрадикторне изјаве и истина је да на Косову покушава да створи створи партијску инфраструктуру. Не верујем му уопште.

Због чега толико неповерење?

– Знам да је направио толико штете, и мислим да и даље прави штету, нарочито сада у овим техничким преговорима. Знам да у неким разговорима о интеграцијама нуди више него што тражи. А разлог је незнање, непознавање ситуације, и покушај да се представи као свезнајући и да може да управља судбинама Срба са КиМ.

Да ли су грађани разочарани?

– Наравно да јесу. Србима на КиМ мора да се каже истина. На северу се прича да их је Вулин преварио, да је поднео оставку, а онда их убеђивао да траже да се он врати. Не може са Србима тако. Мора да се разговара отворено, да се каже са чиме ће се суочити и шта је заправо циљ Београда, а онда заједнички да се боре за остварање тог циља.

Са чиме ће се то Срби суочити?

– Пре свега на северу, са ситуацијом да закони Косова морају да се примене, са чињеницом да су на изборе изашли по косовским законима и да ће морати да их поштују. Суочиће се и са тим да ако буду изашли јединствено на парламентарне косовске изборе, мораће да положе заклетву која ће се битно разликовати од оне на локалном нивоу. Дакле, Срби ће се суочити са многим изазовима и није у реду да их неко вара и убеђује у супротно.

Каква је будућност Заједнице српских општина?

– Верујем у њу. Не у смислу да ће бити нека извршна власт онако како говоре званичници, али мислим да ће имати веома јасну политичку поруку и може да буде координатор свих будућих активности Срба у институцијама Косова, где ће моћи врло јасно да се боре за своје права.

Знам за гласине

Недавно је испливала нова верзија о убицама дечака у кафићу Панда у Пећи?!

– На Председништву СПО смо разговарали о томе и Вук Драшковић се врло добро сећа да је на сахрану тих дечака једино наша странка послала званичну делегацију који је предводио тадашњи потпредседник Војислав Михаиловић. И већ су се чуле те гласине, а било нам је чудно да ниједна званична делегација, пре свега СПС-а није дошла.

Заједница, глас разума

– Заједница српских општина би морала да буде и глас разума за Београд. Односно, да представници Заједнице представницима Београда, нарочито онима који су задужени за Косово, кажу шта је реално, а шта није. Да не изјављују више ствари који само бацају прашину и очи и дају лажну наду – каже Нојкић.

Вести