ЕУ тражи пуну нормализацију односа са Косовом или другим речима признање независности?

EU BRISEL

”НОВОСТИ” Имале увид у преговарачка документа уочи међувладине конференције Београда и Брисела. Тражи се пуна нормализација између Србије и Косова и документ о томе. Лајчак: Косово више није хоризонтално повезано с процесом преговора

СРБИЈА у у уторак ступа у нову фазу европских интеграција. Организовањем прве Међувладине конференције и званично ће отпочети приступни преговори који ће нашу земљу довести до прага Уније. “Свето писмо” за ове преговоре представља Преговарачки оквир, чији садржај ЕУ и даље, до последњег тренутка, држи у тајности. “Новости” су, међутим, имале увид у садржај овог документа који ће нам свих следећих година бити путоказ у компликованом и захтевном процесу евроинтеграција. Однос ЕУ према приступним преговорима утврђен је на основу три документа, који ће, сви, сутра бити представљени на Међувладиној конференцији.

Позиција ЕУ за отварање преговора садржи политичке одреднице, контекст и ангажман. На шест страница, у 18 тачака, између осталог се истиче да је реч о историјском догађају, а да је Србија остварила неопходан степен сагласности с критеријумима за чланство, нарочито испуњавајући кључни приоритет предузимања корака ка видљивом и одрживом побољшању односа с Косовом. Уз име покрајине истакнута је звездица. Документом се тражи постизање свеобухватне нормализације између Србије и Косова на крају процеса и потписивање правно обавезујућег документа у том смислу.

Други документ је сам преговарачки оквир, који садржи принципе за вођење преговора, предмет преговарања и преговарачку процедуру. Има 31 тачку, на 13 страница. У њему се између осталог истиче да ЕУ од Србије очекује да настави рад на пуном поштовању критеријума и услова, да до краја заврши реформе, нарочито правосуђа, борбу против корупције и организованог криминала, реформише јавну администрацију, обезбеди независност кључних институција, слободу медија, антидискриминацију и заштиту мањинских група.

Напредак ће се оцењивати на основу критеријума из Копенхагена, чиме се захтева стабилност институција које гарантују владавину права, постојање функционалне тржишне економије и могућност испуњавања обавеза из чланства, затим на основу условљености из процеса стабилизације и придруживања и, на крају, остваривања нормализације односа с Косовом. Србија мора у доброј вери да примени до сада постигнуте споразуме из дијалога и у потпуности поштује принципе активне регионалне сарадње.

Истакнуто је да ће се примењивати нови принцип на основу ког ће се међу првима отворити поглавља која се односе на правосуђе и основна права, правду, слободу и безбедност, али, у случају Србије, и поглавље 35, које се односи на нормализацију односа с Косовом. Чланице које не признају једногласно проглашену независност покрајине, успеле су да на последњем савету министара издејствују да се питање Косова решава само у оквиру овог поглавља.

– После измена нацрта преговарачког оквира, питање односа с Косовом више није хоризонтално повезано с читавим процесом преговора за чланство – истакао је за “Новости” шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак. Организација преговарања, којом се одређују учесници, ритам и место састанака, припремна документа и број и назив преговарачких поглавља, трећи је документ којим ће се две стране водити у преговорима. На четири странице су наведени технички подаци, међу којима и то да ће се, као и са другим земљама кандидатима, министарске конференције одржавати на сваких шест месеци.
СТАТИСТИЧКИ, А НЕ ПОЛИТИЧКИ
ПОЛИТИЧКИ, Косово неће бити препрека у осталим поглављима, али је јасно је да ће се, технички, често појављивати, када буде реч о статистичким и другим релевантним подацима. Београд и Приштина ће, такође, морати да имају такав приступ да се међусобно не ометају на путу ка ЕУ.

Новости