Ердоган је Тачи – Тачи је Ердоган

Premijer Turske Redzep Tajip Erdogan (C) i premijer Albanije Edi Rama sa suprugama i saradnicima dosli su danas u zvanicnu posetu Kosovu. Goste je docekao premijer Kosova Hasim Taci (D) sa suprugom i saradnicima. Erdogan, Rama i Taci prisustvovali su otvaranju  novog terminala na pristinskom aerodromu "Adem Jasari". Na fotografiji govori premijer Kosova Hasim Taci. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS)

Увек осетим радост у души када нас неки велики државник извести да је окренуо још једну страницу историје. Због тога сам се искрено обрадовао када је турски председник Реџеп Ердоган посетио Косово и том приликом у свом говору изнео речи које нам указују на нашу будућност.

Али текст морамо почети са чињеницом да се не усуђује баш сваки шеф државе да дође у “државну” посету тако необичној територији као што је Косово. Јер се у свету скупило доста сумње по питању тамне прошлости садашњих косовских власти, које су се прогласиле независним од Београда. Као држављанин Русије увек се сетим свакојаких бандита попут Махна[1]који су се изјашњавали као независни, успостављали своју независну валуту па чак и успостављали независне односе са агилним емисарима из Пољске и Немачке, али су сви лоше завршавали. Да није због тога што бандити никада не завршавају добро, да није због тога што су они за емисаре били попут дрвљади за огрев, коју су ти емисари бацали у пећи грађанског рата са бољшевицима.

Али зашто косовски бандити нису дрва за Брисел?

О томе је реч. Ја сам желео нешто рећи о говору који је одржао Ердоган поводом свечаног отварања нове касарне на аеродрому у Призрену. Шеф владе Турске је у свом говору изјавио: “Народ Косова и Турске припада јединственој цивилизацији и деца су једне земље”. И како би ставио тачку на ову несвакидашњу мисао, завршио је: “Турска је Косово – Косово је Турска”.

Било је то у октобру месецу и они политичари који то нису схватили као јесење погоршање су протествовали, а МИП Србије је чак и послао неки папир тражећи извињење.

Јасно је да није било никаквог извињења, али су српске новине толико досађивале Турцима да је Министар иностраних послова Турске Махмут Давутоглу одлучио да ствар појасни за дневни лист “Блиц”.

“Анкара се неће извињавати због изјава турског премијера Таипа Ердогана – рекао је министар Давутоглу. – Јер Ердоган није изрекао увреду или нешто лоше о Србији, него су изражена само културна осећања, кад на турском језику кажете Косово је моја друга земља, то указује на културну блискост и ја више ништа не желим да вам објашњавам”.

Иза ове кратке изјаве не скрива се само мудрост него и много више. На пример да се министар Турске уопште не труди да даје било каква посебна објашњења тамо некаквим Србима, који још ни у  ЕУ нису ушли. Ето, Турска већ више од 20 година никако да уђе у ту Европску Унију. Иако је са њеном културом све у реду.

Дакле, ради се о културној блискости између косовских и турских власти. То је апсолутно тачно. Турски и косовски култургејтери су побили толико људи ради својих циљева, да је тешко и избројати жртве. Додуше, Турци и даље косе Курде авионима и артиљеријом, а косовари прелазе на индивидуални терор. Њихов задатак је нешто лакши – преостале Србе на сваки могући начин иселити са своје “независне” територије.

А сада о новој страници историје. Није случајно да се последњих дана распламсао скандал по питању веза Ердогана са Ал-Каидом. Тај темпераментни политичар спреман је да пође на све како би оборио режим Башара Асада. Укључујући и сарадњу са вампирима-терористима.

Али узалуд неки мисле да су његови апетити ограничени само на Блиски Исток. Како кажу, ако пијеш толико рума, падаш као са коња. За таквог политичара нема пожељније дружине од косовских бандита. Данас је у њиховим рукама добра половина злочиначког криминала на Западу, по питању наркотика и проституције одавно су одстранили конкуренцију, њихов новац је продро у ходнике “непоткупљивих” европских властодржаца. Са тим момцима се може о много чему договорити, поготово ако они у Анкари не виде никаквог боса попут Вашингтона, већ “духовног оца” и ако су жељни крвног сродства. Несавитљива Европа дрхти! Ердоган ће вам се осветити због арогантног одбијања да га признате за културног човека.

Слична перспектива личи на фантазију. Али је већ тешко назвати то фантазијом. Пре ће то бити кошмарни сан.

Због тога, уколико се неком од посматрача у глави појави аналогија са Ердогановим речима: “Турска је Косово – Косово је Турска”, немојте се изненадити. Парола “Ердоган је Тачи – Тачи је Ердоган”, веома је актуелна.

Дмитриј СЕДОВ / ФСК



[1] Батька Махно – познати анархиста из периода грађанског рата насталог после револуционарних немира у Русији 1917. године (примедба преводиоца).

 

фото http://inserbia.info/news/2013/10/kosovo-is-my-second-country-turkish-pm/