ШИПТАРСКИ МЕДИЈИ: Завршена истрага о “Жутој кући” (трговина људским органима)

taci hasim 1

Тим специјалног тужиоца Европске уније Clinta Williamsona окончао истрагу о “Жутој кући”, о трговини људским органима на Космету (жртве су углавном били киднаповани Срби) која је почела 2011. гоидне. Очекују се оптужнице против бивших најзначајнијих команданата ОВК, пише портал “Експрес”.

Неколико најзначајнијих команданата бивше шиптарске ОВК биће наредних месеци оптужено због злочина над Србима и осталим грађанима на Космету који су били лојални  својој држави Србији. Истрагу водио специјални тим Clinta Williamsona.

Истрага је окончана и Clinta Williamsona је већ написао извештај, у којем се, наводи дневник, налази довољно доказа за подизање оптужница.

Специјални тим истражилаца, назван “Тим Мартy” по известиоцу Савјета Европе Дику Мартyју,  је истрагом дошао до доказа да је међу одговорнима и један од чланова Главног штаба некадашње ОВК.

Осим члана Главног штаба оптужени ће бити и локални команданти ОВК, пише портал, наводећи да “Вилијамсонов тим није успео да открије локације на којима су сахрањена тела отетих Србаи држављана Србије”.

Тим Clinta Williamsona се није бавио само истрагом навода о трговини органима киднапованих и потом убијених Срба, већ и ширим везама шефова ОВК са организованим криминалом.

За сада се, међутим, не помиње ни једно име, али је Њујоркер у мају прошле године у тексту “Bring up the bodies” као главног организатора читавог низа криминалних радњи означио Сабита Геција, “Великог газду” приштинске мафије и једног од бивших команданата ОВК.

Геци је 2011. године осуђен на 15 година затвора због ратних злочина почињених против цивила (углавном Срба) у два логора на северу Албаније.

Подизање оптужнице против Геција уследило је свега неколико седмица након што је шиптарску политичку сцену из темеља потресао извештај Дика Мартија, који је у име Савета Европе истраживао наводе о злочинима ОВК током и после рата, укључујући и трговину органима отетих Срба.

Геци је један од оснивача ОВК, сарадник Хашима Тачија, и човек који годинама слови за шефа мафије о чему сведочи и његов ратни надимак “Велики газда”. Осуђен је и 2001. године на пет година затвора због изнуђивања новца.

info-ks.net