Вљора Читаку: Србија је финансирала „чудовиште“ на северу КиМ са којим мора да се суочи

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Београд, Брисел – Такозвана косовска министарка за европске интеграције Вљора Читаку позвала је ЕУ да има више слуха за европске интеграције Косова и апеловала на убрзање тог процеса.

Вљора Читаку је у Бриселу рекла да је Европска комисија, иако и Европски парламент и косовске власти позивају Брисел да убрза процес визне либерализације са Приштином, до сада израдила само један извештај и упутила једну мисију у вези с тим на Косово, пише бриселски ЕурАктив.

Брисел је у јануару 2012. званично покренуо дијалог са Приштином о либерализацији визног режима.

„Милион и седамсто хиљада косовских грађана је потпуно изоловано. Знамо да ово није 2009. када је цео регион добио безвизни режим, знамо да се ЕУ променила од тада, али од када је дијалог покренут, ми имамо само један извештај и посету једне мисије иако смо урадили све што је тражено“, рекла је она.

Косово је за разлику од суседа добило више од сто услова које је морало да испуни, навела је Читаку која је јуче учествовала на трећем састанку структурног дијалога Косова и ЕУ о владавини права.

„То је у реду, јер они (услови) служе као смернице, ми то не схватамо лично, али бисмо волели да Комисија брже реагује, желимо само више интеракције“, рекла је јуче Вљора Читаку новинарима у Бриселу.

Она је оценила да је ситуација на северу Косова резултат политике коју је Београд водио годинама и додала да се након 15 година могу видети промене у политици Србије.

„Ситуација на северу је резултат политике коју је Београд водио годинама, они су финансирали све структуре и сада морају да се суоче са чудовиштем које су створили“, рекла је нелегална косовска министарка за европске интеграције.

Она је додала да такозвана косовска влада не намерава да „асимилује Србе на северу (Косова), већ да их интегрише“, као и да „не жели да прошири власт већ своје услуге“ на север.

Вљора Читаку је рекла и да две трећине Срба живи у јужном делу Косова где су, како је оценила, добро интегрисани и представљани.

Такозвани косовски званичници су на састанку у оквиру дијалог о владавини права који је ЕУ са Косовом покренула у мају 2012. године, представили напредак који је Косово остварило у прошлој години, саопштила је Европска комисија.

Циљ састанка је да се до краја априла припреми свеобухватна стратегија и акциони план у области владавине права који треба да омогуће ЕУ и другим донаторима да пруже „стратешки усмерену помоћ Косову у наредне три године“, наводи се у саопштењу Комисије.

„То, такође, треба да омогући Косову да од Еулекса постепено преузме надлежности у области владавине права“, додаје се у саопштењу.

На састанку су јуче размотрени правосудна реформа, независност правосуђа, борба против организованог криминала и превенција корупције на Косову.

Осим представника Европске комисије и Европске дипломатске службе, на састанку су учествовали и шеф Еулекса Бернд Борхард и специјални изаслник ЕУ на Косову Самуел Жбогар, а косовску делегацију је предводио такозвани министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи.

Европска унија је 28. октобра прошле године покренула преговоре о Споразуму о стабилизацији и придруживању са Косовом – процес који треба да доведе до првог уговорног односа Косова са Унијом.

Бета