СВЕЧАНА БОЖИЋНА СКУПШТИНА АП КОСОВА и МЕТОХИЈЕ (ВИДЕО)

bozicna skupstina ap kim

Данас је у Рудару код Звечана одржана свечана Божићна седница Скупштине Косова и Метохије. На дневном реду су биле 3 тачке и то:

1. Извештај о раду Скупштине АП КиМ;2. Уручивање свечаних Божићних повеља;
3. Разно

Седницу је после интонирања националне химне, отворио председник Скупштине АП КиМ Славко Стевановић, поднео је извештај о раду скупштине и отворио расправу. За реч се јавио потпредседник скупштине Коста Гаљак и критички се осврнуо на дешавања око инсталирања шиптарских институција на северу КиМ и поред негодовања народа, уз притиске државних институција на запослене.

Данас је свима јасно да је победа на страни часног и правдољубивог народа КиМ, истакао је Коста Гаљак.

Оливер Ивановић је пристао на спровођење задатка уједињења Северне и Јужне Митровице. Неће успети у овој намери јер нећемо дозволити да Северну Митровицу стави под власт нарко-терориста Јужне Митровице.

После њега реч је узео народни посланик Борислав Пелевић и врло конкретно указао на одређене смернице којим би ова скупштина требала да се креће. На првом месту је предложио да скупштина избаци из свог назива привремена, што је у каснијој процедури и усвојено, дао је предлог о оснивању извршног већа и секретаријата, аналогно овлашћењима које има скупштина АП Војводина и његови предлози су наишли на велико одобравање од стране делегата и гостију. Између осталог г. Пелевић је предложио као најхитније оснивање секретаријата народне одбране и полиције и у том својству предложио и ставио себе на располагање будућем војном секретаријару. Његов предлог, као и анализу другог предлога о расписивању избора од стране Скупштине АП КиМ дала је члан правно-политичког савета адвокат Славка Којић. Она је истакла да је народ носилац суверенитета, а аналогно надлежностима АП Војводине, Скупштина АП КиМ задржава исто право. Што се тиче расписивања избора од стране Скупштине АП КиМ, она је истакла да треба размотрити ситуацију и одлуку донети у складу са Уставом и законом.

Делегат Новица Живковић је предложио расписивање избора од стране Скупштине АП КиМ, с обзиром да то није учинио председник Скупштине Србије у законском року (рок за расписивање избора за 4 општине на северу КиМ је истекао 10. децембра), те је његов предлог ушао у анализу члана правно-политичког тима Славке Којић. Скупштини се обратио и нелегално смењени председник општине Зубин Поток – Славиша Ристић и из свог угла дао виђење ове историјске и националне издаје Косова и Метохије.

Славиша Ристић је такозване свечане седнице скупштина које су биране по шиптарским законима (у ноћи суботе на недеље) прогласио вампирском на којој су тзв. одборници као волови под гуњем преведени на шиптарску страну!

Позвао је Крстимира Пантића да се усправи на ноге (ако није во) и каже пуну истину о издаји у којој је и сам учествовао!

Скупштини су се обратили и други делегати, представници удружења, покрета као и грађани. Посебан акценат је стављен на прогон епископа Артемија и монаштва из епархије рашко-призренске, на понашање представника узурпиране епархије који су позивали и позивају Србе да се укључе у шиптарске квазиинституције. Неколико говорника је говорило о овој теми и може се рећи да су присутни делегати као и други са одобравањем и аплаузом наградили њихове говоре.

О томе је први говорио Златибор Ђорђевић, председник удружења грађана „Стара Србија“. Он је делегате скупштине позвао да осуде прогон епископа Артемија који се кроз најновије писмо патријарха и даље спроводи.

У том тону су наставили и други. Сања Максимовић из Звечана је нагласила не можемо истовремено да будемо против квазиинституција из Приштине и против политике Владе Србије према КиМ, а да подржавамо представнике узурпиране епархије рашко-призренске који подржавају и једне и друге.

Александар Павић, председник иницијативе Никад граница и члан Правно-политичког савета позвао је све партије, покрете, групе и појединце да се окупе око Скупштине АП Косова и Метохије, ако су искрени борци за националне интересе, очување Србије и достојанство народа.

Уследило је додељивање Божићних повеља заслужнима у борби за одбрану Косова и Метохије. Иван Максимовић новинар из Звечана и Милан Јездић, уредник инфо-службе „Срби на окуп“, повељу нису примили, а као разлог су навели да не желе да буду у „друштву“ оних који су радили на разбијању српског корпуса на КиМ. Да напоменемо да је одбор за доделу божићних повеља Скупштине АП КиМ уврстио и митрополита црногорско-приморског Амфилохија, као и умировљеног епископа Атанасија Јевтића. Они који су упућени у дешавања на простору епархије рашко-призренске сетиће се деловања и упада епископа Атанасија Јевтића као и митрополита Амфилохија. Ова двојица епископа су такође учесници и последњег митинга Срба у Београду у јуну месецу, који је обесмишљен и претворен у медијски циркус, „сахрањивањем“ Владе и свих њених чланова од стране митрополита Амфилохија. Цео медијски простор био је заокупљен овим чином митрополита Амфилохија, а разлог окупљања Срба био је јавности у Србији непознат. „Тиме што су добитници ових повеља Владика Атанасије и Митрополит Амфилохије који раде на отцепљењу Косова и Метохије, на убиству српског духа, душе и тела, много ми је већа част да одбијем ову повељу али остајем са вама у борби уколико будете на праведном путу“ рекао је Максимовић.

На крају било је и неколико предлога и дописа Скупштини АП КиМ, а између осталог и допис СНО „Срби на окуп“ да ова организација добије статус посматрача у Скупштини АП КиМ. Предлог је прочитао председник Скупштине Славко Стевановић. Делегати скупштине су предлог усвојили и потпредседник СНО „Срби на окуп“ Саша Касаловић се делегатима скупштине захвалио и изнео други предлог, који је Скупштини послат, а односи се на проглас о окупацији. Предлог ће бити узет у разматрање на следећој седници Скупштине АП КиМ.

Седницу је затворио председник Славо Стевановић позвавши све Србе да се укључе и истрају у борби за Косово и Метохију.

У наставку погледајте снимак данашње седнице

СРБИ НА ОКУП