Данас је дан ослобођења Ниша од Турака

ниш

Ниш је ослобођен од Турака пре 136 година, после скоро пет векова робовања. Град Ниш 11. јануар обележава као свој празник, а тога дана се традиционално уручује Награда 11. јануар, највише градско признање.

Ниш је ослобођен 11. јануара 1878. године у српско-турском рату. Данас у 11. сати делегације Града, Војске Србије, Полицијске управе, Нишавског управног округа и организација и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова положиће венце на Споменик ослободиоцима Ниша.

Након тога, у подне у Народном позоришту на Свечаној седници Скупштине града биће уручене Награде 11. јануар.

Највише градско признање ове године добили су најстарија нишка гимназија Стеван Сремац, која је новембра обележила 135 година постојања, ФК Раднички, који је обележио 90 година од оснивања, Симфонијски оркестар, који ј е 2013-е прославио 60 година рада.

Појединачне награде добили су светски познат виолиниста Немања Радуловић, Јован Милић, ученик 3. разреда средње машинске школе, директор К.Ц. Ниш, проф. др Зоран Радовановић, а награда је постхумно додељена и бившој председници Удружења самохраних мајки Мирослави Јовановић.

Награда Града Ниша „11. јануар“ састоји се од Повеље, статуете „Ослободиоцима Ниша“ и новчаног износа. Ове године добитници ће равномерно поделити 500 000 динара.

Ниш ослобођен од Турака пре 136 година

Више од 15.000 српских војника са 100 топова четири дана је по снегу и веома хладном времену опседало Ниш, а одлучујући напад извели су шумадијски корпус из правца Селичевице и снаге под командом пуковника Милојка Лешјанина са севера.

11. јанура 1878. године на Тврђави се завијорила српска застава, а кнез Милан ушао је у град неколико дана касније. У борбама је погинуло 120 српских војника, а око 800 је рањено.

Извор: City radio