Павићевић: Формирање општина биће статусно неутрално. Тачи: Инаугурација на северу КиМ у оквиру “закона Косова”

Dejan-Pavicevic-serpa

БЕОГРАД – На данашњем састанку у Бриселу представника Европске уније, српског управљачког тима и приштинске делегације инсистираћемо да се конституисање скупштина општина на северу Косова и Метохије спроведе у складу са принципом статусне неутралности, изјавио је официр за везу Србије у Приштини Дејан Павићевић.

Он је за „Вечерње новости“, одговарајући на питање да ли је могуће спровести статусну неутралност на северу, ако је у Грачаници поновљена конститутивна седница одржана по „правилима Приштине“, рекао да је општина Грачаница, која ради по косовском систему, постојала и раније.
„Међутим, на северу покрајине избори су одржани на другачији начин, односно први пут по новом систему, тако да се изборни циклус мора спровести до краја на статусно неутралан начин“, рекао је Павићевић.

Постизборни заплет настао је, како подсећају „Новости“, зато што власти у Приштини, односно Министарство за локалну самоуправу, захтевају да на позивницама за одржавање конститутивних седница скупштина општине буде лог „Републике Косово“ и ознака „Владе Косова“.

На питање да ли постоји крајњи рок за формирање локалних власти и шта ће бити ако се он пробије, Павићевић је рекао да је у питању рок од 45 дана „који подразумева време од поновљених избора на поједним бирачким местима“.

Тај рок је, наставио је Павићевић, „подељен на три ‘термина’ од по петнаест дана“.
„У првом термину, седницу сазива градоначелник, у другом најстарији одборник, док се у трећем, крајњем року, седница сазива на захтев већине одборника“, прецизирао је Павићевић.

Танјуг

ПРИШТИНА – Нове водеће структуре четири општине на северу Косова имају времена до петка да положе заклетву и одрже инаугурационе седнице ако желе да буду легитимни представници грађана на северу Косова или се избори у овим општинама могу прогласити неважећим, јавила је Радиотелевизија Косова.

Српски градоначелници инсистирају да се за одржавање оснивачких скупштина и полагање заклетве користе неутрална докумената, што ткзв. Влада Косова не прихвата.

Ратни злочинац Хашим Тачи изјавио је за РТК да ће приступне седнице у четири северне општине бити одржане у оквиру ткзв. закона и Устава Косова.

Рок за успостављање четири српске општине на северу Косова истиче 10. јануара. Одржавање свечаних оснивачких скупштина општина било је преходно планирано за 24. децембар, али оне нису одржане јер новоизбрани градоначелници нису прихватили да на документима буду било каква државна обележја Косова.

Фонет