БиХ: Разгледнице са сликама масовних гробница поводом обележавања Дана Републике Српске

Predstavnici 25 udru??enja uputili razglednicu s fotografijom po

Сарајево — Чланови 25 невладиних организација у БиХ данас су упутили разгледнице званичницима БиХ на свим нивоима власти, с мотивима жртава из масовних гробница.

Представници невладиних организација које окупљају преживеле жртве протеклог рата у БиХ, на овај начин су реализовале пројекат „Подсећање“, чији је циљ да се осуди обележавање 9. јануара, Дана Републике Српске.

На разгледници, на којој су фотографисани посмртни остаци жртава из масовних гробница, пише: „Ако обележавате Дан Републике Српске, не заборавите ово су њени темељи“.

Председница Удружења жена жртава рата Бакира Хасечић изјавила је данас у Сарајеву да разгледнице представљају подсетницу на геноцид који је почињен у БиХ.

Према њеним речима, „Република Српска је настала на костима невиних особа и на масовним гробницама“.

Представници невладиних организација су, слањем разгледница са мотивима посмртних остатака из масовних гробица, желели да апелују и на свест грађана да помогну да се у БиХ пронађе још око 8.000 несталих особа, чији посмртни остаци до данас нису пронађени.

Бета

Разгледнице с мотивом жртава из масовних гробница послане на адресе представника власти у БиХ

Невладине организације које окупљају жртве рата у БиХ реализирале су пројект „Подсјећање“, чији је циљ осудити обиљежавање 9. јануара, Дана Републике Српске.

Ријеч је о 25 невладиних организација које су одштампале разгледнице с мотивом жртава из масовних гробница, а „циљ им је опоменути и подсјетити на темеље на којима је изграђена Република Српска“.

Предсједник Удружења жртава и свједока геноцида Мурат Тахировић истакнуо је на данашњој конференцији за медије у Сарајеву да су разгледнице већ послане на низ адреса, од опћинског нивоа у цијелој БиХ до Предсједништва БиХ.

– Овим желимо казати да од њих очекујемо реакцију, извињење жртвама рата те одустајање од политике 90-их година – казао је он.

Предсједник Удружења грађана за правду, мир и повратак Зијад Смајловић подсјећа да је 9. јануара Република Српска прогласила државу у једној легалној држави, те да је чињеница да је војска РС-а починила геноцид у БиХ.

– Овај пројект је искључиво у циљу буђења свијести људи у РС-у, уз подсјећање да се будућност не може градити на злочину. Без истине нема помирења и суживота – истакнуо је он.

За предсједника Удружења породица несталих опћине Зворник Ахмеда Грахића пројект има за циљ да помогне у проналажењу несталих особа, нијих око 8.000, чији посмртни остаци до данас нису пронађени. Сматра да би разгледнице могле побудити свијест код многих у РС-у који могу помоћи у том процесу.

Предсједница Удружења Жена жртва рата Бакира Хасечић сматра да разгледница представља подсјетницу на геноцид почињен у БиХ и да симболизира доказ да је Република Српска настала на костима невиних и масовним гробницама.

– Желимо рећи нормалним људима у РС-у да дигну глас против обиљежавања Дана Републике Српске. Овакво ће стање трајати све док се не укине РС и Федерација те не оформи јединствена БиХ – подвукла је она.

Саја Ћорић из Центра жртава логора Војно из Мостара мишљења је да пројект има за циљ трагање за истином. Сматра да сви који обиљежавају Дан РС-а требају да се стиде, те да су злочини почињени у БиХ легализирани у Дејтону 1995. године.

Предсједник Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 1992-1995 Фикрет Грабовица подвлачи да нема никакве дилеме да је РС настала на злочинима, а, између осталог, и на животима невино убијене дјеце.

– Посебно то требају чути млади који су у заблуди и којима се не говори истина. Вријеме је да се истини погледа у очи – закључио је он.

Међу потписницима пројекта, између осталих, су и Удружење Покрет Мајке енклава Сребреница и Жепа, Удружење Жена Подриња Братунац, Удружење Жена Сребренице Тузла, Организација демобилисаних бораца Опћине Сребреница, Грађанска коалиција 1. март, Фондација Истина, Правда, Помирење Тузла, Форум грађана Тузле те Удружење патриота ФБиХ.

Фена / НСПМ