ЕУЛЕКС на КиМ имаће све мање овлашћења, а ткзв. Влада Косова све више

epa01563034  Kosovo Albanian men walk past graffiti reading ' EULEX Made in Serbia ' in Pristina, Kosovo, 28 November 2008. The U.N. Security Council cleared the way on Wednesday for a European Union police and justice mission, EULEX, to deploy in Kosovo, in a statement welcoming agreement by Serbia and Kosovo to the move. Kosovo has rejected elements of a six-point plan put forward by Mr Ban on the grounds it would imply a partition of the country between its 90 per cent ethnic Albanian majority and minority Serb areas in the north.  EPA/VALDRIN XHEMAJ

Такозвана Влада Косова тражи да нова мисија која ће заменити Еулекс сваки пут консултује косовске институције при покретању нових истрага за корупцију, организовани криминал или ратне злочине, пише данас приштински дневник Трибуна.

Дневник додаје да ће о том захтеву бити одлучено током преговора које ће представници ЕУ и Косова почети већ у јануару.

Нова мисија се неће звати Еулекс, седиште ће јој бити у канцеларији представника ЕУ на Косову, и биће по бројности мања од садашње мисије ЕУ за владавину права на Косову.

Средином јануара, нелегални заменик премијера и министар за правосуђе Хајредин Кучи ће предводити косовску делегацију која ће у Бриселу имати низ састанака са представницима земаља чланица.

Очекује се да ће истовремено бити одржани и званични преговори ЕУ са ткзв. Владом Косова“ о реструктуирању мисије. Иако ће се разликовати од Еулекса, циљ нове мисије ЕУ ће такође бити остваривање владавине права, а представницима ЕУ ће остати извршна овлашћења на северу Косова и у осталим областима које се односе на спровођење Бриселског споразума.

Бета